Curiozități: Cum scăpăm de mucegaiul pâinii?
Una dintre cele mai mari realități în ceea ce privește societatea zilelor noastre este că timpul nu ne mai ajunge pentru absolut nimic.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 decembrie 2016, 06:00 / actualizat: 16 august 2017, 23:22
Ceea ce e și mai grav este că, de multe ori, mâncarea din frigider se strică, la fel și pâinea, bineînțeles. Dacă luați o pâine dimineața devreme și este proaspătă, riscul e foarte mare ca peste două sau trei zile, când aveți timp să mâncați din ea, să fie mucegăită.
Știați că pâinea rămâne mai mult timp proaspătă dacă se păstrează într-un vas smălțuit sau de porțelan și acoperit cu un capac? Pe fundul vasului se va pune o felie de cartof crud sau puțină sare. Aceasta se pare că ajută ca pâinea să nu mucegăiască.
Cea mai mare problemă a pâinii este, bineînțeles, apariția mucegaiului. Pâinea este, de obicei, împachetată în plastic, iar apa duce la umidificarea suprafeței. Acesta este un mediu excelent pentru apariția ciupercii Rhizopus stolonifer din care ia naștere mucegaiul. În condiții normale pâinea mucegăiește în 10 zile.
Compania americană Microsep susține însă, că a dezvoltat o tehnică prin care pâinea va rămâne fără mucegai timp de două luni de zile. Instrumentul lor cu microunde care a fost creat inițial pentru a ucide bacterii, precum Salmonella, ucide și sporii de mucagi în circa secunde secunde.
Cristina Bălău
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.