Ascultă Radio România Cluj Live

„Donează sânge! Fii erou!”

Organizația Studenților Mediciniști din Cluj (OSM Cluj), în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, organizează, în perioada 5-9 decembrie, o nouă ediție a campaniei „Donează sânge! Fii erou!”.

„Donează sânge! Fii erou!”

Articol editat de cristina.rusu, 5 decembrie 2016, 14:27 / actualizat: 5 ianuarie 2017, 11:14

 

poza1

Proiectul are ca obiectiv sensibilizarea populației cu privire la actul donării, pentru a depăși deficitul de sânge din clinicile clujene și face parte din campania națională.

De peste 15 ani, OSM Cluj organizează, împreună cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, campanii de donare de sânge, faptul datorându-se nevoii de a reduce discrepanța majoră dintre cererea de sânge și unitățile disponibile.

Prin organizarea periodică a proiectului, se dorește atât informarea unui număr cât mai mare din populație în legătură cu această necesitate, cât și mobilizarea oamenilor de a dona în număr cât mai mare.

Pentru această campanie, sunt mobilizați aproximativ 150 de voluntari activi, studenți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca dar și studenți la alte facultăți, care depun eforturi constante pentru organizarea și creșterea conștientizării necesității donării de sânge.

Pe perioada desfășurării proiectului, aceștia doresc ca numărul celor care ajută să ajungă la 800 și să recolteze o cantitate de cca. 270 L de sânge.

Astfel, Clujul ar depăși propriul record, de 734 de donatori în doar cinci zile, obținut în anul 2014.
donare-sange1

Deși Cluj-Napoca este orașul cu cel mai mare procentaj de donatori din România, acesta este de doar 2-3%.

Astfel, a început derularea unei campanii de durată, care are ca scop creșterea procentajului din populația capabilă să doneze la 20%, pentru a ne apropia de un nivel comparabil cu țările europene (50-60% în țările nordice).

Pentru aceasta, dincolo de creșterea numărului de donatori, e nevoie și de o pregătire pe măsură și crearea tuturor condițiilor pentru ca procesul donării să se desfășoare în parametri optimi.

Foarte important e însă ca oamenii să înțeleagă ce presupune cu exactitate faptul de a deveni donator.

Deoarece suntem o echipă de tineri ambițioși și dornici de a ajuta, organizăm anual cel puțin două campanii de donare de sânge, pentru a combate deficitul de sânge din Romania și mai ales din Cluj.
Pentru a asigura o bună desfășurare a activităților, în săptămânile premergătoare campaniei ne axăm pe mai multe puncte, precum: obținerea de sponsorizări, anunțuri publice și publicitate campaniei, prin care încercăm să sensibilizăm populația, aducându-le la cunoștință faptul că suntem penultima țară, din punctul de vedere al donatorilor de sânge, din Europa.

Astfel, în primăvară vom avea și o campanie de informare de două zile în public, pentru a răspunde la toate întrebările oamenilor legate de donatul de sânge.
Se lucrează și la un videoclip, care cuprinde etapele pe care le parcurge pacientul cu deficit de sânge, urmând ca acesta să fie publicat în viitorul apropiat.
Dorim să strângem fonduri pentru a oferi Centrului de Transfuzii din Cluj o centrifugă și un frigider pentru a putea stoca mai mult sânge și implicit vom putea crește numărul de donatori pe zi. (Mirona Attrash, coordonatoarea proiectului din Cluj)
donare-sange2
Pe lângă ajutorul acordat clinicilor și, implicit, pacienților care au nevoie de acest sânge, donatorii au și ei parte de o serie importantă de beneficii din punct de vedere medical:

1. Celulele sanguine se regenerează.
2. Scade nivelul colesterolului din sânge.
3. La pacienții diagnosticați cu Hemocromatoză (mai mult fier in organism), scade nivelul fierului din organism la donare.
4. Arde calorii. 1 donare, aprox 420 ml sânge donat, 650 calorii.
5. Scade riscul de Infarct Miocardic și de Accident Vascular Cerebral.
6. Reduce riscul de a dezvolta cancer.

Există și alte beneficii, cum ar fi:

1. Donatorii vor beneficea de analize medicale gratuite. Donatorii sunt testați pentru HIV, HBV, HCV, HTLV, Sifillis, Hemoglobina, grupa sangvină și Rh.

2. Bonuri de masă în valoare de 70 lei sunt oferite donatorilor. (Aceste bonuri se pot dona orfanilor dacă se donează în timpul campaniei)

3. Poți oferi o șansă la viață pentru unii pacienți pentru care sângele tău donat poate fi darul vieții, deoarece nu există substituent pentru sângele uman.

4. Aduce o semnificație în plus în viața ta.

Organizația Studenților Mediciniști din Cluj este reprezentativă pentru studenții Facultății de Medicină din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

În prezent, aceasta reprezintă interesele a peste 3000 de studenți și are peste 500 de voluntari activi în cadrul proiectelor derulate.

Scopul OSM este: promovarea valorilor umane reale în rândul societății civile.

Campania va avea loc la sediul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 18, în intervalul 7:30-13:30.

Donatorii trebuie să aibă la ei buletinul/cartea de identitate.

 

Cristina-Elena Talpoș

Foto: Facebook – OSM Cluj

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Cursuri pentru tinerii medici gastroenterologi
Sănătate marți, 18 februarie 2025, 16:15

Cursuri pentru tinerii medici gastroenterologi

Tinerii medici gastroenterologi vor participa în 21 și 22 februarie la Cluj-Napoca la un curs de abilități practice în endoscopia digestivă...

Cursuri pentru tinerii medici gastroenterologi
Este nevoie de cel puţin 50.000 de asistenţi medicali în România
Sănătate luni, 17 februarie 2025, 13:12

Este nevoie de cel puţin 50.000 de asistenţi medicali în România

Acest lucru face ca profesia de asistent să devină una dintre cele mai căutate în următorii ani, în condiţiile unui decalaj demografic...

Este nevoie de cel puţin 50.000 de asistenţi medicali în România
Organele unei femei aflate în moarte cerebrală vor salva mai multe vieți
Sănătate vineri, 14 februarie 2025, 12:59

Organele unei femei aflate în moarte cerebrală vor salva mai multe vieți

Suferința unei familii se transformă în speranță pentru alți pacienți aflați în lupta pentru viață.   Familia unei femei de 38 de...

Organele unei femei aflate în moarte cerebrală vor salva mai multe vieți
Rezultatul anchetei epidemiologice de la ”Balul Însuraților” din Reghin
Sănătate joi, 13 februarie 2025, 16:08

Rezultatul anchetei epidemiologice de la ”Balul Însuraților” din Reghin

Ancheta epidemiologică declanșată de Direcția de Sănătate Publică Mureș, în urma raportării a 37 de cazuri cu simptome specifice unei...

Rezultatul anchetei epidemiologice de la ”Balul Însuraților” din Reghin
Sănătate joi, 13 februarie 2025, 11:02

Discuții despre utilizarea canabisului în scop medical

Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor a discutat, miercuri, 12 februarie, despre schimbarea regimului juridic pentru utilizarea canabisului...

Discuții despre utilizarea canabisului în scop medical
Sănătate miercuri, 12 februarie 2025, 13:43

Probleme grave în sistem, care blochează investigațiile și eliberarea rețetelor!

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) a atras atenția, miercuri, 12 februarie, asupra disfuncționalităților...

Probleme grave în sistem, care blochează investigațiile și eliberarea rețetelor!
Sănătate luni, 10 februarie 2025, 14:39

Ziua Leguminoaselor, să le mâncăm în sănătatea noastră!

Avem o zi mondială a leguminoaselor și pentru că sunt alimente extrem de valoroase pentru nutriția noastră, dar mai ales pentru că aceste...

Ziua Leguminoaselor, să le mâncăm în sănătatea noastră!
Sănătate luni, 10 februarie 2025, 10:43

Anchetă epidemiologică la restaurantul din Reghin | UPDATE

Inspectorii DSVSA au sechestrat 100 kg de alimente din restaurantul din Reghin. Este posibil ca un aperitiv să fie cauza toxiinfecției mai multor...

Anchetă epidemiologică la restaurantul din Reghin | UPDATE