(În) Floreşti, sufocat de gunoaie!
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 5 decembrie 2016, 14:00
Comuna clujeană Floreşti se confruntă din nou cu problema gunoaielor. Deşeurile menajere rămân neridicate şi câte două, trei săptămâni din cauză că firma care se ocupă de acest serviciu nu are unde să le depoziteze.
Oamenii se plâng că în zonă au apărut şobolanii şi recurg la cele mai diverse soluţii pentru a scăpa de gunoi.
– E o problemă foarte mare; pentru că nu se duc.
– Ne descurcăm destul de greu. Se vede peste tot!
– Peste tot sunt numai ghene de gunoi pline, mizeriile împrăştiate de jur împrejur.
– Ne-am umplut de mizerii. Apar şobolani, boli. Vezi şobolanii pe stradă.
– Ne descurcăm cum putem. Le adunăm la uşă, le ducem toate odată… Ce să facem?
– Deocamdată mă descurc. Că ginerele îi şofer pe autocar. Şi strângem gunoiul în pungă, îl punem în porbagaj şi îl aruncă acolo, la el la firmă, că acolo are pubelă mare. Şi de acolo vine şi-l ridică zilnic; spun oamenii din Floreşti
Cea mai mare comună din România s-a mai confruntat cu problema gunoaielor şi în vara acestui an. Atunci, primăria a reuşit să se înţeleagă cu administraţiile locale din Oradea şi apoi Zalău pentru a depozita gunoiul în rampele ecologice ale acestora.
De data aceasta, primarul Horia Şulea s-a limitat să declare că probleme cu gunoaiele există peste tot în ţară şi consideră că e nevoie de o soluţie unitară, care să vină de la Ministerul Mediului.
Probleme cu gunoaiele sunt peste tot în ţară, nu numai la noi. Şi la Braşov şi la Constanţa. Sau de cele de la Bucureşti de ce nu se vorbeşte? Când ia foc groapa de gunoi de la Glina. Dar şi în Cluj e aceeaşi problemă. Mergeţi, de exemplu, între lamele din capătul Grigorescului şi o să vedeţi că e plin de gunoaie. Dar se vorbeşte numai de problema gunoaielor din comuna Floreşti. Rezolvarea ar trebui să vină de la Ministerul Mediului. Dar eu, când am cerut să amenajez în regim de urgenţă o platformă temporară de depozitare, s-au opus şi Prefectura si Agenţia de Mediu; nu mi s-a dat voie. (Horia Şulea)
Problema gunoaielor a apărut ca urmare a faptului că vechile rampe de depozitare de la Pată Rât au fost închise, iar lucrările la Centrul Integrat de Management al Deşeurilor au fost blocate mai bine de doi ani. Luna trecută Consiliul Judeţean Cluj a semnat un contract cu o altă firmă care să finalizeze investiţia, însă lucrările vor fi terminate abia în vara anului 2018.
Mihai Miclăuş