Cumpărăturile în perioada reducerilor acţionează ca un narcotic
Ce se întâmplă cu adevărat în corpul şi creierul nostru, atunci când nu mai gândim raţional şi ne lansăm în cumpărături? Acest sentiment şi adrenalina, cu care ni se umple corpul când ne gândim la obiectele dorite, sunt cunoscute tuturor cumpărătorilor împătimiţi.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 decembrie 2016, 15:00
Pentru majoritatea acestor oameni, anunţarea unor preţuri promoţionale sună precum chemarea celor mai seducătoare creaturi din mitologie – sirenele. Sentimentul de satisfacție privind bucuria victoriei nu este cu mult deosebită faţă de dependența de alcool, droguri sau chiar un anumit tip de produse alimentare, susţin specialiştii. Chiar și cei care nu sunt la fel de sensibili la reducerile sezoniere se confruntă cu o emoție similară atunci când se îndreaptă spre casă să-şi plătească achiziţiile.
De obicei, decizia de a cumpăra un obiect este luată într-o fracțiune de secundă, fără gândire rațională. Referitor la funcţiile creierului în acele momente, experții spun că este vorba de fapt despre decizii emoţionale luate adesea la nivel subconștient. Toate cumpărăturile provoacă o stare de spirit bună și sentimente pozitive. La fel ca în cazul dependenţei de alcool sau de droguri, după ce am terminat cumpărăturile, intervine sentimentul de vinovăție. Dacă toate acestea sună mai presus de orice control, este bine să începem să descifrăm mai întâi sursa dorințelor noastre și motivul pentru apariţia lor.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.