Paradoxal! Topirea ghețarilor provoacă secetă severă
Guvernul Boliviei, ţară fără ieşire la mare din centrul Americii de Sud, a fost constrâns să declare stare de urgenţă din cauza celei mai grave secete din ultimii 25 de ani.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 decembrie 2016, 06:00
O mare parte a apei care alimentează La Paz, capitala situată la cea mai mare altitudine din lume, şi al doilea oraş ca mărime din Bolivia, El Alto, provine de la gheţarii din Munţii Anzi din apropiere. Dar acum gheţarii se topesc în ritm accelerat, ca urmare a schimbării climatice. Principalele trei lacuri de acumulare care alimentează La Paz şi El Alto nu mai primesc apă de la gheţari şi aproape au secat. În La Paz şi El Alto a fost introdusă raţionalizarea apei şi au izbucnit proteste. Militarii au fost convocaţi pentru a distribui apă în oraşe, sunt săpate de urgenţă fântâni şi şcolile vor fi închise cu două săptămâni înaintea vacanţei de vară. Preşedintele Evo Morales l-a destituit pe şeful companiei apei pentru că nu l-a avertizat despre situaţia periculoasă, dar modificările provocate de încălzirea globală erau vizibile de mai multă vreme.
Un gheţar de pe Muntele Chacaltaya – care domină El Alto şi unde cândva exista staţiunea de ski aflată la cea mai mare altitudine din lume – a dispărut cu totul. Iar cei doi gheţari Tuni-Condoriri care alimentează cu apă oraşele El Alto si La Paz pierduseră 39% din suprafaţa lor din 1983 până în 2006, într-un ritm de 0,24 kmp/an.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.