Ascultă Radio România Cluj Live

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae, cel mai cunoscut şi iubit Sfânt al bisericii

Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicolae s-a născut în secolul al III-lea d.Cr. (15 martie 270), în provincia Lichia, orașul Patara (Turcia).

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae, cel mai cunoscut şi iubit Sfânt al bisericii

Articol editat de Carmen Sas, 6 decembrie 2016, 10:34 / actualizat: 7 decembrie 2016, 8:18

Părinţii au fost oameni înstăriţi, deopotrivă credincioşi. Şi-au dorit, din toată inima, un copil. Şi Dumnezeu le-a dăruit singura odraslă, un om înţelept, milos, curajos.

A învăţat viaţa duhovnicească de la unchiul său, Nicolae, episcopul Patarelor. Rămas orfan, Sfântul Nicolae şi-a împărţit averea moştenită fără să păstreze nimic. S-a gândit să-şi petreacă viaţa în tăcere şi singurătate, însă vestea lui Dumnezeu a fost alta: În mijlocul poporului să-ţi săvârşeşti nevoinţa ta, dacă voieşti să fii încununat de Mine. Înălţat Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, sfântul s-a dovedit un bun păstor al turmei sale. Părintele bun şi înţelept care dăruieşte lumină şi har credincioşilor, ocrotitor al copiilor şi apărător al creștinismului ortodox, a fost aruncat în temniţă pe vremea persecuțiilor declanșate de Diocleţian; nu a pregetat să vorbească poporului despre Legea lui Dumnezeu, dar a fost eliberat după urcarea pe tron a lui Constantin cel Mare. Potrivit tradiţiei, Nicolae a fost unul dintre Sfinţii Părinţi participanţi la Sinodul de la Niceea.

A apărat dreptatea printre oameni şi a mântuit de la condamnare trei bărbaţi. Era considerat sfânt de popor chiar din timpul vieţii. Oamenii îl chemau având credinţa că necazurile lor vor fi mântuite.

După o viaţă aspră, dar plină de credinţă, a trecut la viaţă veşnică pe 6 decembrie 343; din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică din Bari, în sudul Italiei.

Aproximativ 800.000 de români își serbează în data de 6 Decembrie, de Sfântul Nicolae, onomastica.
Dintre aceştia, peste 510.000 sunt bărbaţi şi peste 280.000 sunt femei.

Sfântul Ierarh Nicolae este cel mai cunoscut și mai iubit sfânt al Bisericii noastre. S-a născut în jurul anului 270, în localitatea Patara, din părinţi credincioși și bogați.

A devenit cunoscut datorită mărinimiei de care a dat dovadă în timpul vieţii.

Printre minunile săvârșite de Sfântul Nicolae se numătă: salvarea de la moarte a trei bărbați condamnați fără vină de un slujbaș imperial, aducerea unor ajutoare neașteptate unor familii aflate pe punctul de a săvârși nelegiuiri pentru a-și câștiga pâinea.

Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează bunătății cu care era înzestrat Sfântul Nicolae și obiceiului său de a ajuta pe cei nevoiași.

Legenda lui Moș Nicolae spune că Sfântul a ajutat trei surori fără zestre să se mărite. Fetelor mai mari le-a lăsat în timpul nopții câte o pungă de galbeni la poartă, iar celei mici – care a stat trează toată noaptea – i-a aruncat punga de galbeni pe horn. Din horn, aurul a ajuns într-o șosetă care era pusă la uscat. De aici a plecat obiceiul ca, de Moș Nicolae, copiii primească daruri în ghete.

 

  • În tradițiile românești, Moș Nicolae ajută văduvele, orfanii și fetele sărace, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec, apără soldații pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor. De asemenea, există obiceiul să se pună în apă crenguțe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou. În funcție de cum a înflorit crenguța, așa va fi recolta de fructe în noul an. În nopțile sfinte de sărbători, când preț de o secundă se deschid cerurile și pentru noi, muritorii, se spune că Moș Nicolae poate fi văzut stând de-a dreapta lui Dumnezeu. Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.

 

  • Legenda lui Moș Nicolae s-a răspândit în toată lumea și a preluat caracteristicile fiecărei țări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor și a activităților caritabile.

 

  • În Germania, Moș Nicolae, care este văzut ca un bătrân care poartă un sac în spate și o nuielușă în mână. Pe lângă ghetuțe, copiii pregătesc în ajun o scrisoare în care își aștern toate dorințele și lasă afară câțiva morcovi pentru caii moșului. Se mai spune că Moș Nicolae are cu el o carte în care a trecut toate faptele copiilor, bune sau rele. Dacă n-au fost cuminți, copiii primesc nuielușe, cartofi sau cărbuni. În unele regiuni din Germania, copiii se costumează în Moș Nicolae și colindă casele vecine, pentru a primi dulciuri.

 

  • Copiii din Franța, în ajun, lasă pentru Moș Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgărușul lui, morcovi și puțin zahăr. În ziua de 6 decembrie ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe și trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite. Îndeosebi în regiunile din estul Franței, cei mici știu că Moș Nicolae vine călare pe un măgăruș, alături de Pere Fouettard (Moș Nuielușă), înveșmântat în negru.

 

  • În Olanda se crede că Moş Nicolae vine pe mare tocmai din Spania şi este însoţit de Zwarte Piet (Petru cel Negru), care îl ajută să care darurile pentru copiii cuminţi, iar pe cei răi îi ia cu el când se întoarce în Spania.
  • Copiii italieni lasă peste noapte pe o farfurie scrisori pentru Moş Nicolae, în care promit cî vor fi cuminţi în anul care vine. Când se trezesc, în locul scrisorilor găsesc dulciuri.
  • Tot dulciuri primesc si copiii cuminti din Cehia, insa cei care au fost obraznici gasesc in ghetute cartofi si carbuni.

 

 

Redacţia

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

UBB organizează concursuri care pot înlocui probele de admitere la facultate
Educaţie luni, 31 martie 2025, 10:01

UBB organizează concursuri care pot înlocui probele de admitere la facultate

Liceenii care vor să devină studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca pot obţine un avantaj consistent sau pot chiar obţine de...

UBB organizează concursuri care pot înlocui probele de admitere la facultate
Rezultate la simularea evaluării naționale
Educaţie luni, 31 martie 2025, 08:46

Rezultate la simularea evaluării naționale

Luni, 31 martie, vor fi comunicate rezultatele la simularea evaluării naționale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și...

Rezultate la simularea evaluării naționale
Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare
Educaţie duminică, 30 martie 2025, 18:33

Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare

De luni până în 6 mai 2025 părinții pot completa cererile tip fie la unitatea de învățământ la care se solicită să învețe copilul, fie...

Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare
Ce înseamnă astăzi să fii un om educat?
Educaţie duminică, 30 martie 2025, 06:00

Ce înseamnă astăzi să fii un om educat?

Educaţia a fost, este şi va fi importantă în orice perioadă. Cu totii ştim că aceasta implică cunoaştere, experienţă, curaj,...

Ce înseamnă astăzi să fii un om educat?
Educaţie vineri, 28 martie 2025, 15:06

Rezultatele simulării pentru Evaluarea Națională

Testele elevilor de clasa a VIII-a care au participat la simularea Evaluării Naționale au fost corectate mai repede.   Ministerul Educației a...

Rezultatele simulării pentru Evaluarea Națională
Educaţie vineri, 28 martie 2025, 10:33

Noi spații de relaxare pentru studenți

Studenții cazați în Căminul C 4 de la Universitatea din Oradea au condiții moderne de cazare. Conducerea Universității din Oradea a dat o...

Noi spații de relaxare pentru studenți
Educaţie joi, 27 martie 2025, 10:45

Peste 1,5 milioane lei pentru reducerea violenței în școli, prin Programul ”Împreună prindem curaj”

Ministrul Educației, Daniel David, a semnat un ordin prin care sunt alocate inspectoratelor școlare fonduri în valoare de 1.550.000 de lei pentru...

Peste 1,5 milioane lei pentru reducerea violenței în școli, prin Programul ”Împreună prindem curaj”
Educaţie miercuri, 26 martie 2025, 12:33

Pregătire gratuită pentru bacalaureat cu bărboșii de la Beard Brothers

Ce legătură există între o șurubelniță și matematică? Păi, ambele pot fi exersate la asociația Beard Brothers! Pe lângă cursurile...

Pregătire gratuită pentru bacalaureat cu bărboșii de la Beard Brothers