Dosarul electronic, în discuția medicilor și pacienților
Reprezentanţii medicilor şi ai pacienţilor sunt invitaţi să îşi exprime opinia în legătură cu dosarul electronic.
Articol editat de Camelia Velțan, 7 decembrie 2016, 08:38
Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au solicitat acest lucru, în contextul în care, în ultima perioadă, au fost lansate demersuri juridice care ar duce la discreditarea acestui instrument, cu efecte negative asupra calităţii actului medical.
În curând, se va renunţa la forma clasică a dosarului pe care pacientul îl deţine la medicul de familie, iar orice intervenţie va fi înregistrată într-un dosar electronic.
Concret, istoricul medical al unui pacient, începând cu anul 2010, va fi încărcat în sistemul informatic unic integrat.
Cu permisiunea pacientului, medicul care deţine semnătura electronică va avea acces la aceste date, excepţie făcând doar situaţiile de urgenţă.
Autorităţile sanitare dau asigurări că pacientul este unicul proprietar al datelor din dosar şi că informaţiile sunt securizate la cel mai înalt nivel existent la nivel mondial.
Asigurările vin după ce, săptămâna trecută, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu dosarul electronic de sănătate, considerând, printre altele că accesul la datele personale medicale ale pacienţilor este permis unei categorii definite mult prea exhaustiv.
Ministerul Sănătăţii şi CNAS au convenit astfel să se consulte cu actorii importanţi ai sistemului de sănătate pe această temă, astfel încât orice suspiciune să fie înlăturată, iar implementarea dosarului să fie îmbunătăţită.
Proiectul, care a început acum patru ani, a fost pus deja în funcţiune în ultimii doi ani, investindu-se peste 80 de milioane de lei.
Până acum au fost iniţializate peste şapte milioane de dosare electronice de sănătate.
Radio România Actualităţi
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.