Animal de companie: Cum să fim responsabili cu prietenii noștri
Salut şi bun venit la o nouă ediţie, una mai specială de această dată. Având în vedere că Moş Nicolae tocmai ne-a vizitat şi Moş Crăciun este pe ultima sută de metri cu pregătirile, aş vrea să vorbesc azi despre ce înseamnă deţinerea responsabilă de animale de companie.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 decembrie 2016, 06:00 / actualizat: 8 mai 2017, 22:49
Să oferi sau să primeşti un animal ca un cadou poate să fie o idee bună şi cu siguranţă poate produce multă bucurie. Să ai grijă de un animal este un privilegiu şi relaţia trebuie să fie benefică de ambele părţi. Beneficiile unei astfel de relaţii vin şi cu nişte obligaţii din partea noastră.
Prin deţinerea responsabilă de animale de companie, ne referim la anumite acţiuni pe care le avem în vedere. Pentru că eu sunt o persoană care învaţă mai bine când am un exemplu clar în faţă, aş vrea să vă prezint ce înseamnă această deţinere responsabilă, printr-un exemplu şi anume, cel al îndrăgitelor ţestoase de Florida cunoscute şi sub numele de ţestoase cu tâmple roşii.
În primul rând, când ne decidem să cumpărăm sau să facem cadou o astfel de reptilă, este bine să citim cât mai mult despre această specie şi să aflăm de unde provine, cât de mare creşte, cât trăieşte, ce mănâncă s.a.m.d.. În cazul nostru e bine să ştim că o astfel de ţestoasă poate ajunge până la 40-45 de cm (dimensiunea carapacei), poate cântării 1,5 – 2kg şi în grija noastră ajunge să trăiască chiar şi 50 de ani.
E bine să ştim aceste informaţii pentru că a deţine responsabil un animal înseamnă să ne luăm un angajament pentru tot restul vieţii acelui animal. În cazul ţestoaselor acest angajament poate merge după cum spuneam chiar 50 de ani. Nu este vina ţestoasei că aceasta creşte mare şi cu siguranţă nu înţelege dacă este abandonată că noi nu mai avem un spaţiu adecvat în care să o ţinem.
Trebuie să ştim că îngrijirea unui animal necesită timp şi bani pe termen lung. Ţestoasele au nevoie de un terariu, adică un spaţiu care are atât apă în care poate înota dar şi un spaţiu în afara acesteia unde se poate retrage pentru a se încălzi. Apa se murdăreşte repede şi trebuie schimbată chiar şi de 2-3 ori pe săptămână. Elementele de încălzit apa şi aerul costă bani şi consumă curent iar dacă nu are parte de temperaturi potrivite, ţestoasa se poate îmbolnăvi.
Îngrijirea medicală este un alt aspect de care trebuie să ţinem cont şi este bine să ne interesăm care sunt veterinarii din zona noastră, specializaţi pe animale exotice.
E bine de ştiut că viitorul nostru animal de companie mănâncă, şi aşa cum nici nouă nu ne-ar plăcea să mâncăm zilnic acelaşi fel de mâncare, la fel nu le place nici testoaselor. Acestea au nevoie de o hrană variată, cât mai sănătoasă şi prezentată în aşa fel încât să stimuleze un mod cât mai natural de hrănire. Astfel ne asigurăm că sănătatea atât fizică cât şi psihică a prietenului nostru este ridicată.
Ce facem în cazul în care trebuie să plecăm mai multe zile de acasă? Chiar dacă în ziua de azi există mai multe dispozitive prin care se asigură hrănirea şi încălzirea automată, tot avem nevoie de o persoană care să vină să verifice că acestea funcţionează corect şi că ţestoasa nu suferă sau nu a evadat.
Un alt aspect de luat în considerare este impactul pe care acest animal îl poate avea asupra mediului înconjurător. E bine să ne asigurăm că animăluţul nostru nu are un impact negativ asupra altor oameni sau animale din jur. Din acest punct de vedere, aceste ţestoase care provin din America de Nord, au produs un mare dezechilibru aici la noi în ţara dar şi în restul Europei. Datorită unei informări precare sau a lipsei de responsabilitate, unii oameni au ajuns să elibereze în natură aceste ţestoase. Motivele sunt diverse, ba că au ajuns prea mari şi sunt greu de îngrijit, fie că au devenit plictisitoare sau că un alt animal de companie le-a luat locul. Problema este că aceste ţestoase eliberate s-au adaptat foarte bine mediului şi au început să elimine ţestoasa de apă europeană care a ajuns o specie pe cale de dispariţie. Experţii în ecologie afirmă că posibila dispariţie a ţestoasei de apă europene va avea un impact ecologic negativ asupra mediului. Pentru a preveni acest dezastru Uniunea Europeană chiar a interzis prin lege importul ţestoasei de Florida.
Printr-o deţinere responsabilă ne putem asigura că vom avea o relaţie frumoasă cu animalul ales, indiferent de specie, şi nu vom crea mai multe probleme mediului înconjurător. În caz că vă gândiţi să vă îmbogăţiţi viaţa cu un animal de companie, sper că aceste informaţii să vă ajute în alegerea speciei potrivite.
Nu uitaţi că vă stăm la dispoziţie pe www.radiocluj.ro/animal-de-companie.
Vlad Vancia
Rubrica realizată în colaborare cu Vlad Vancia și Carina Matei poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare joi de la ora 13,30.