Spitalul Județean de Urgență Bistrița vrea buncăr radiologic
Conducerea Spitalului Județean de Urgență Bistrița solicită Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și Primăriei Municipiului Bistrița sprijin pentru construirea unui centru de radioterapie în cadrul spitalului.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 decembrie 2016, 15:01
Acesta ar urma să vină în ajutorul bolnavilor operați la Bistrița pentru extirparea tumorilor canceroase și care în prezent apelează pentru ședințele de radioterapie ulterioare operației la unități medicale din Cluj-Napoca, Târgu-Mureș sau București.
Necesitatea înființării unui centru de radioterapie la Bistrita s-a conturat tot mai pregnant în perioada scursă de la punerea în folosință a noului bloc operator din cadrul Spitalului Județean de Urgență, în care acum se efectuează și multe operații de chirurgie oncologică pentru care în trecut se apela la clinicile de specialitate din Cluj-Napoca sau Târgu-Mureș, în cele mai multe cazuri.
La această dată, bolnavii care trec prin aceste operații și care necesită ulterior ședințe de radioterapie se înscriu pe liste de așteptare la centre de radioterapie din alte județe și de aceea conducerea Spitalului Județean de Urgență Bistrița vede necesară înființarea în cadrul acestuia a unui centru de radioterapie propriu.
Bistrița-Năsăud este un județ cu o patologie oncologică crescută. Problema este că foarte mulți dintre pacienții noștri se duc la Cluj sau în alte centre pentru radioterapie. În timp, ne-am dezvoltat secția de chimioterapie, am dezvoltat secția de îngrijiri paleative și acum, prin dezvoltarea acestui bloc operator, care i-a tentat pe mulți medici de diverse specialități să se îndrepte spre spitalul nostru, am reușit să ne lărgim și aria operatorie și avem și un proiect pentru deschiderea radioterapiei. În primul rând trebuie să se facă o asociere între Consiliul Județean și Primăria Bistrița, pentru că dânșii trebuie să construiască o cameră plumbuită în care trebuie să stea aparatul de radioterapie, pe care spitalul îl va aduce de la Ministerul Sănătății. Astfel, pacienții nu vor mai fi nevoiți să stea pe liste de așteptare la Cluj, la Târgu-Mureș sau la București, unde sunt programați. (dr. Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului Județean de Urgență Bistrița)
Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița nu a putut preciza un calendar al implementării acestui proiect, dar și-a exprimat încrederea că lucrurile vor fi demarate încă de la începututl anului 2017.
Florin Săsărman
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.