Diaspora votează
În străinătate au votat peste 26 de mii alegători, cei mai mulți în Republica Moldova, peste 10.000.
Articol editat de Andreea Leonid, 11 decembrie 2016, 13:00 / actualizat: 11 decembrie 2016, 14:44
În Italia sunt cele mai mult secții de votare pentru diaspora – 73, cu 22 mai multe decât acum doi ani. La Accademia di Romania, unde sunt două secții de votare, cu 14 cabine în total, au votat în jur de 150 de persoane. Nu sunt cozi. Și la celelalte trei secții din Roma situația este asemănătoare, se așteaptă în jur de 10 minute maxim. Pentru a veni în sprijinul conațioanlilor din capitala italiană, în condițiile în care astăzi este o duminică ecologică la Roma, Ambasada României a obținut din partea Primăriei o ridicare a restricțiilor de trafic impuse inițial pentru toți locuitorii. Aceasta ajută cu atât mai mult cu cât trei dintre secțiile de votare se află în zona verde.
O prezență mai ridicată se așteaptă după-amiaza, asta deoarece se știe din anii precedenți că numeroși români din Italia dimineața merg la biserică. La alegerile parlamentare de astăzi din Italia sunt cu 22 de secții de votare mai multe față de alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. Cinci secții de votare sunt la Roma, cum spuneam mai devreme, trei la Milano și câte două la Bologna, Florența, Padova, Torino și Verona. Până la această oră au votat în Italia, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, aproximativ 4.000 de români. Doar 1.226 de conaționali, din cei peste 1,5 milioane din Peninsulă, au ales votul prin corespondență.
În Israel au fost deschise cinci secţii de votare, două la Tel Aviv şi câte una la Ierusalim, Beer-Sheva. Din comisii fac parte şi reprezentanţi desemnaţi de formaţiuni politice care participă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor.
Românii votează în Spania cu gândul întoarcerii acasă. Unii dintre ei, cu mari emoţii, alţii îmbrăcaţi în costume populare. Mulţi dintre cei care se prezintă la urne nu cunosc faptul că trebuie să aibă asupra lor o dovadă a reşedinţei în străinătate. Preşedinţii de secţii explică pentru cei neinformaţi că este nevoie, în afară de un document de identitate românesc valabil, de un permis de conducere spaniol sau un card sanitar sau prezentarea certificatului de înregistrare ca cetăţean al UE. În primele ore, cei mai harnici au fost românii din regiunea Madridului, unde cea mai bună participare se înregistrează la secţia din oraşul Alcalá de Henares, situat în estul capitalei, şi cea mai slabă în localităţile din sudul şi din estul Spaniei. În câteva secţii, reprezentanţii partidelor nu s-au prezentat la comisie, dar acest lucru nu a împiedicat deschiderea secţiilor sau desfăşurarea votării.
RADOR