Ai ales pân-ai cules
Expresia ai ales pân-ai cules se referă la indivizii excesiv de pretenţioşi, care folosesc o sită mult prea deasă şi, în cele din urmă, se aleg cu bolovanii, pentru că făina le-a scăpat.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 decembrie 2016, 12:13 / actualizat: 15 decembrie 2016, 11:48
Alegerile de duminică sunt un bun exemplu în acest sens, dar nu singurul.
Cunoaşteţi şi dvs cât de mulţi au fost cei care nu s-au prezentat la urne. Peste 60%. Lene, dezgust pentru politicieni, lipsă de interes pentru activitatea politică. Problema lor este că fiecare partid important are un grup de alegători stabili, numiţi electorat captiv, care votează, invariabil, cu acele partide.
Cu cât participarea la vot este mai redusă, cu atât importanţa acelor voturi bătute în cuie este mai ridicată.
Evident, asta se va solda cu formarea unei majorităţi parlamentare şi cu instalarea unui guvern fără nici o legătură cu interesele şi preferinţele dezinteresaţilor şi dezgustaţilor mai sus pomeniţi.
Nu degeaba se spune că, în fapt, cine nu votează nu contează.
Am afirmat asta şi în emisiunile de pe timpul campaniei din 2012, pentru demiterea preşedintelui Băsescu, după care am încasat valuri de injurii de la susţinătorii boicotului. Îmi păstrez, totuşi, ideea: dacă nici măcar n-ai binevoit să te duci la vot – chiar dacă ţi l-ai anulat în semn de protest faţă de calitatea competitorilor electorali – atunci nu contezi civic şi n-ai dreptul moral să critici prestaţia autorităţilor.
Ai ales pân-ai cules se aplică şi în alte situaţii. De pildă, o distinsă domnişoară care strâmbă din nas an după an la vederea peţitorilor. Explicaţia ei?
Am dreptul să sper şi să aştept ceva mai bun.
Are, dar timpul trece, domnişoara probabil că rămâne distinsă dar se îmbogăteşte cu riduri şi kilograme, atractivitatea ei scade, numărul şi calitatea peţitorilor scad şi ele. La final? Singurătate, pisică sau căţel, prietene şi, eventual, biserică.
E foarte bine să avem standarde în alegerea/acceptarea unor oameni/situaţii.
Este, însă, foarte rău ca acele standarde să nu fie conectate la realitate.
Speranţele şi aşteptările absurde, cu sită prea deasă, te pricopsesc cu autorităţi necorespunzătoare intereselor tale sau/şi cu o singurătate voinică, numai bună să te treacă pragul Depresiei.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.