Ascultă Radio România Cluj Live

O boală din trecut, activată în secolul al XXI-lea

Scorbutul, o boală care se dezvoltă în cazul unei deficienţe acute de vitamina C, este fatală dacă nu este tratată. În trecut, această afecţiune apărea la marinari, care călătoreau mult pe mare. Se pare că afecţiunea revine în secolul XXI.

O boală din trecut, activată în secolul al XXI-lea

Articol editat de cristina.rusu, 13 decembrie 2016, 06:00 / actualizat: 14 decembrie 2016, 12:08

Medicii australieni au descoperit că pacienţii ale căror răni nu se vindecă mult timp şi cu o dietă alimentară compusă în principal din produse din lanţuri de fast-food, suferă de deficit sever de vitamina C, din cauza lipsei de fructe şi legume.

Această cauză provoacă boala, care se caracterizează prin sângerare și umflarea gingiilor, vindecarea dificilă a rănilor și în cele din urmă – moarte.

Se crede că, dacă o persoană nu primeşte vitamina C într-o perioadă de peste 80 de zile, încep să apară primele simptome de scorbut.

Motivul pentru care majoritatea oamenilor suferă de lipsa acestei substanțe utile este nu numai cantitatea insuficientă de fructe și legume, dar şi tratamentul termic îndelungat, la care este supusă mâncarea.

Este cunoscut faptul că acidul ascorbic – un alt nume pentru această vitamină – oxidează rapid, chiar și la temperatura camerei. În consecință, prin tratament termic se pierde aproape complet.

Alimentele îşi reduc conținutul de vitamina C și prin congelare, precum și prin depozitare pe termen lung.

Corpul uman nu poate sintetiza această vitamină şi este vital ca ea să fie ingerată prin alimente.

Încă există controverse legate de doza recomandată exactă, dar cei mai mulți oameni de știință susţin că aceasta este de circa 60 de mg pentru un adult.

Cele mai bogate în vitamina C sunt măceşele – ele conțin 1250 mg de vitamina C la 100 de grame de fructe, comparativ cu citricele care conţin doar 50 mg per 100 de grame.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate