O boală din trecut, activată în secolul al XXI-lea
Scorbutul, o boală care se dezvoltă în cazul unei deficienţe acute de vitamina C, este fatală dacă nu este tratată. În trecut, această afecţiune apărea la marinari, care călătoreau mult pe mare. Se pare că afecţiunea revine în secolul XXI.
Articol editat de cristina.rusu, 13 decembrie 2016, 06:00 / actualizat: 14 decembrie 2016, 12:08
Medicii australieni au descoperit că pacienţii ale căror răni nu se vindecă mult timp şi cu o dietă alimentară compusă în principal din produse din lanţuri de fast-food, suferă de deficit sever de vitamina C, din cauza lipsei de fructe şi legume.
Această cauză provoacă boala, care se caracterizează prin sângerare și umflarea gingiilor, vindecarea dificilă a rănilor și în cele din urmă – moarte.
Se crede că, dacă o persoană nu primeşte vitamina C într-o perioadă de peste 80 de zile, încep să apară primele simptome de scorbut.
Motivul pentru care majoritatea oamenilor suferă de lipsa acestei substanțe utile este nu numai cantitatea insuficientă de fructe și legume, dar şi tratamentul termic îndelungat, la care este supusă mâncarea.
Este cunoscut faptul că acidul ascorbic – un alt nume pentru această vitamină – oxidează rapid, chiar și la temperatura camerei. În consecință, prin tratament termic se pierde aproape complet.
Alimentele îşi reduc conținutul de vitamina C și prin congelare, precum și prin depozitare pe termen lung.
Corpul uman nu poate sintetiza această vitamină şi este vital ca ea să fie ingerată prin alimente.
Încă există controverse legate de doza recomandată exactă, dar cei mai mulți oameni de știință susţin că aceasta este de circa 60 de mg pentru un adult.
Cele mai bogate în vitamina C sunt măceşele – ele conțin 1250 mg de vitamina C la 100 de grame de fructe, comparativ cu citricele care conţin doar 50 mg per 100 de grame.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.