Clujul văzut din Turnul Pompierilor
Turnul Pompierilor din zona Pieţei Mihai Viteazu va fi restaurat şi introdus în circuitul turistic şi cultural al Clujului.
Municipalitatea a lansat un concurs de idei, iar proiectele pentru refacerea acestui obiectiv pot fi depuse până în 26 ianuarie 2017. Reprezentantul primăriei, Ovidiu Cîmpean, are speranţa că, după expirarea acestui termen, în maxim două săptămâni va exista un proiect final în baza căruia va fi restaurat Turnul Pompierilor.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 14 decembrie 2016, 13:39
Până în data de 5 februarie juriul trebuie să aleagă una dintre soluţiile prezentate la licitaţie. Acest concurs este în parteneriat cu Ordinul arhitecţilor, iar miza este de a reintroduce în circuitul public Turnul Pompierilor, dar şi de a pietonaliza strada Tipografiei, pentru a asigura un acces facil în acest ultim turn din zidul medieval care a rămas nemodernizat. De asemenea, cupola, care este acum piramida de sticlă, este un punct distinct în tema de proiectare. Pentru că vrem să o înlocuim şi există chiar posibilitatea de a fi înălţat acest Turn al Pompierilor. (Ovidiu Cîmpean)
În perioada medievală, actuala construcţie a servit ca turn de apărare a cetăţii Clujului. Ulterior, obiectivul a fost transformat în punct de observaţie în cazul apariţiei unor incendii.
Ovidiu Cîmpean spune ca Primăria doreşte să amenajeze la Turnul Pompierilor un centru de cultură urbană, după modelul Turnului Croitorilor.
Turnul Pompierilor, pe modelul Turnului Croitorilor, va fi transformat într-un centru de cultură urbană, unde vor putea fi organizate expoziţii, seminarii, întâlniri. Dar, foarte important, la ultimele nivele, tot în tema de proiectare, este prevăzut un punct de observaţie peste centrul oraşului, astfel încât turiştii să se poată bucura de o privelişte frumoasă de la înălţime. (Ovidiu Cîmpean)
Mult timp spaţiul a rămas nefolosit, deoarece clădirea a fost concesionată unei asociaţii care a eşuat în încercarea de a o transforma în muzeu al pompierilor.
Turnul a revenit în administrarea municipalităţii şi, odată cu includerea lui în circuitul public al oraşului, strada Tipografiei va fi pietonalizată, în aşa fel încât obiectivul să devină cât mai atractiv din punct de vedere turistic. În acest context, primăria doreşte să pună în valoare inclusiv vechiul spaţiu exterior al turnului de apărare pe care gărzile patrulau în perioada medievală.
Mihai Miclăuş
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.