Fă-ţi iarna car şi vara sanie
Gospodarul înţelept îşi face iarna car şi vara sanie este o expresie al cărei sens primar nu are nevoie de explicaţii. Face parte din categoria prevederea este mama înţelepciunii.
Articol editat de Carmen Sas, 15 decembrie 2016, 15:32
Varianta glumeaţă este fă-ţi vara sanie şi iarna bag-o pe foc.
Putem genera, însă, câteva actualizări ale expresiei, legate de domeniul politic.
Rezultatele alegerilor din 11 decembrie, după ce dăm la o parte zgura groasă a propagandei şi a patimilor, conţin o realitate simplă: PSD şi-a pregătit mutările ca la şah, într-un mod mult mai realist şi mai înteligent decât credeau adversarii că ar putea-o face.
Pe întreaga perioadă a mandatului Cioloş, de care-şi legaseră speranţele PNL şi preşedintele Iohannis, PSD a adunat puncte. Cu răbdare, cu tenacitate, cu cerbicie. Sacul cel roşu al PSD se umplea cu intenţii de vot, în timp ce sacul cel galben al PNL era găurit de novicii din USR, care, la final, i-au scurs o bună parte din sufragii.
Oricât s-au străduit PNL-iştii să-i convingă pe alegători că sub Cioloş viaţa le va fi tot mai roz, oamenii s-au dovedit buni cunoscători ai expresiei „nu da vrabia din mână pentru cioara de pe gard”. Ei vor o viaţă mai bună acum şi nu într-un viitor nedefinit.
Am sărit peste jignirea alegătorilor săraci în venituri şi diplome de către cei cu diplome în exces – dar, vai, mult mai puţini ca număr. Eu încă n-am auzit de atragerea simpatiei cuiva prin dispreţ şi insulte la adresa respectivului.
Câştigarea unui scrutin electoral se pregăteşte cu mult timp înainte, iar principala metodă este atragerea sau/şi menţinerea simpatiei populare. Guvernarea care se soldează cu creşteri ale nivelului de trai va fi recompensată la urne, iar cea soldată cu „creşteri negative”, ca să-l cităm pe Emil Boc, va fi sancţionată. Electorul de rând, majoritar, nu este interesat de justificări savante, doctrinare şi macroeconomice. El vede doar că unii eructează de prosperitate, în timp ce viaţa lui devine tot mai neplăcută, iar asta îi ajunge.
Partidul înţelept aflat la Putere are grijă ca percepţia guvernării să fie pozitivă prin creşteri evidente ale nivelului de trai. Partidul înţelept aflat în Opoziţie are grijă ca eşecurile adversarilor să fie binecunoscute şi mereu în centrul atenţiei.
A-ţi considera electoratul ca redus mintal pe motiv că nu acceptă să se sacrifice pentru interesele partidului/guvernului tău este o inepţie crasă, cu o unică finalitate posibilă: eşecul catastrofal la urne.
În ultimul an politic, partidul înţelept s-a dovedit a fi PSD, iar partidul deloc înţelept este, de departe, PNL.
Fiindcă politica se judecă după voturi, nu după ifose.
Cine-şi face car în iarna perioadei de Opoziţie va avea cu ce defila către sezonul cald al Puterii.
Cine nu, poate da vina pe electorat. E alinător pentru orgolii şi cam atât.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.