Santa Claus influenţează sănătatea psihică a copiilor
Santa Claus, moşul din poveste, rotofei, vesel, cu o barbă complet albă şi un sac încărcat cu jucării, care are un râs bonom, despre care se spune că locuieşte la Polul Nord, care pleacă în preajma Crăciunului în lume cu sania sa magică, trasă de reni şi intră pe horn în fiecare casă şi, în timp ce toată lumea doarme, lasă cadourile pe care copiii şi le doresc, se pare că are un efect devastator asupra sănătăţii psihice a copiilor, susțin experții în neurologia şi psihiatria copilului şi adolescentului.
Articol editat de cristina.rusu, 17 decembrie 2016, 06:00 / actualizat: 17 decembrie 2016, 8:05
Potrivit sociologului australian, Kathy McKay, povestea despre Santa Claus aduce mai multe dezavantaje sănătăţii mintale a copilului, decât avantaje.
Descoperind faptul că în realitate un astfel de ‘erou’ nu există, copiii trec printr-o traumă și sunt nevoiți să-și reevalueze prioritățile și obiectivele, titrează „The Daily Telegraph”, care face referire la articolul semnat de Kathy McKay, publicat în revista „Lancet”, revistă de neurologie şi psihiatrie.
În opinia sociologului, este nocivă însăși ideea de existență a personajului Santa Claus.
Sociologul australian, Kathy McKay, a făcut aceste declaraţii după ce a evaluat comportamentul copiilor din mai multe state ale lumii.
Kathy McKay mai menționează că de exemplu copiii care locuiesc în Nauru, oficial Republica Nauru, o țară insulară în teritoriul micronezian al Pacificului de Sud, se declară extrem de fericiți și fără să ştie de existenţa acestei poveşti.
McKay susține că tradiția de Crăciun este una relativ nouă, care poate fi schimbată cu ușurință:
Nu este obligatoriu să scăpăm de Santa Claus, ci trebuie să înțelegem foarte bine de ce optăm pentru acest personaj, de ce este el atât de important pentru noi și să le explicăm copiilor că este vorba, practic, despre o minciună, a declarat Kathy McKay, într-un interviu acordat publicației menționate mai sus.
Profesorul în psihologie Christopher Boyle, coautorul acestui articol, presupune că părinții tind să păstreze mitul despre Santa Claus în dorința lor egoistă de a-şi aminti de propria lor copilărie.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.