Necesitatea protejării zonelor fără şosele
O hartă globală a zonelor fără şosele arată că există mari zone rămase neprotejate, susţin oamenii de ştiinţă care subliniază că recunoaşterea internaţională a necesităţii de protejare a unor astfel de zone este o măsură urgentă ce trebuie adoptată în scopul stopării fenomenului de pierdere a acestor zone naturale.
Articol editat de , 19 decembrie 2016, 15:00
Şoselele pot contribui la apariţia multor probleme în natură, cum ar fi defrişarea pădurilor, poluarea şi punerea în pericol a faunei. Zonele rămase fără şosele nu au o protecţie adecvată în majoritatea statelor, subliniază cercetătorii în jurnalul „Science”.
Am întocmit o hartă globală a zonelor cu puţine şosele, a anunţat cercetătorul Pierre Ibisch, din cadrul Universităţii Eberswalde din Germania, iar această hartă arată că peisajele Pământului sunt fărâmiţate în peste 600 de mii de fragmente, menţionând că pentru întocmirea acestei hărţi au fost analizate 36 de milioane de km de şosele.
Şoselele sunt importante pentru dezvoltarea economică, însă au o serie de consecinţe asupra mediului, printre care şi poluarea chimică şi cea fonică. Pentru a înţelege mai bine nivelul acestui impact asupra naturii, cercetătorii au analizat două baze de date, respectiv OpenStreetMap şi gRoads şi, totodată, au analizat 282 de publicaţii de profil. În urma studiului, cercetătorii au concluzionat că 80 de procente din suprafaţa Pământului nu dispune de străzi sau şosele şi, din cele peste 600 de mii de fragmente create de şosele, peste jumătate au o suprafaţă mai mică de un km pătrat, în timp ce doar 7 procente sunt mai mari de 100 de km pătraţi, adică o suprafaţă comparabilă cu cea a insulei Montserrat.
Pe măsură ce se construiesc noi şosele, este necesară adoptarea în regim de urgenţă a unei strategii globale privind conservarea, refacerea şi monitorizarea regiunilor fără şosele şi a ecosistemului din care fac parte, au concluzionat cercetătorii din peste 12 instituţii din şase state. Foarte puţine state au o legislaţie care protejează zonele nefragmentate de şosele, informează ediţia online a BBC.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.