Ascultă Radio România Cluj Live

Tăiatul porcului în Transilvania

Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor Crăciunului amintește de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. În credința vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinității întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstițiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau un porc. În desfășurarea sacrificării porcului se respectau anumite condiții de timp și spațiu, despre care ne vorbește Ioan Toșa de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj:

Tăiatul porcului în Transilvania
Foto: Îl sacrificăm pe Ghiţă! Concurs de tăiat porci în Satu Mare

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 decembrie 2016, 10:18

Oricât de săracă era o familie, se îngrijea ca de Crăciun să aibă grâu curat ca să poată măcina și să facă pâine și să aibă un porc, ca să-l taie pentru Crăciun. Aici, în Transilvania nu era o dată la care să se înceapă tăiatul porcului. După Sf. Nicolae începeau tăierile, care erau ca o adevărată sărbătoare.

În sat se auzea plânsetul porcului care parcă presimțea că urmează a fi tăiat. De obicei erau invitați vecinii, pentru că proprietarul porcului avea nevoie de ajutor ca să culce porcul la pământ. Era foarte important ca cel care taie porcul să știe să-l înjunghie, pentru că s-a întâmplat ca porcul să fugă cu paiele pe el, aprinse!

Imediat după ce era înjunghiat porcul, venea proprietarul cu sticla și-i servea pe toți cei care participau.

Mai era încă o credință:  oamenii miloși nu aveau voie să stea lângă porc atunci când e înjunghiat, pentru că porcul nu murea repede.

Înjunghiatul porcului începea dimineața, pe întuneric, tocmai ca să aibă timp să lucreze pe ziuă, în zilele de dulce. În diferite curți vedeai bobotaia, adică flacăra care se ridica de la paie, deci porcul era pârlit cu paie, nu cum se face acum, cu gaz. Toate pregătirile porcului se făceau cu produse familiale, caltaboșul se făcea cu păsat. Pe de altă parte, nu exista mașină de tocat carne; cârnațul se făcea cu carne tocată cu satârul.

Carnea de porc se folosea proaspătă sub formă de friptură, nu se prea făceau tocănițe sau fierturi cu carne de porc, și afumată. Ca să fie afumată, se ținea în saramură, după care se punea la fum. Afumatul se făcea în casă cu acoperișul de paie. Podul caselor respective era ca un fel de frigider, pentru că acolo se ținea slănina tot timpul verii.

Imediat după Primul Război Mondial, încă se mai obișnuia ca porcul să fie despicat în două, luate numai coastele care se prăjeau și erau consumate ca aliment în perioada Crăciunului, iar celelalte se puneau la afumat în pod. Afumăturile nu intrau în alimentația cotidiană imediat după ce erau preparate ci erau folosite abia după Paști. (Ioan Toșa)

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

UBB, parteneriat pentru excelența sportivă
De prin Cluj vineri, 25 aprilie 2025, 13:09

UBB, parteneriat pentru excelența sportivă

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se implică, alături de Federația Română de Fotbal, Inspectoratul Școlar al Județului Cluj, Liceul...

UBB, parteneriat pentru excelența sportivă
“Cuvânt și culoare” la Galeriile Radio Cluj
De prin Cluj joi, 24 aprilie 2025, 12:55

“Cuvânt și culoare” la Galeriile Radio Cluj

Galeriile Radio Cluj vă invită să vizionați expoziția personală de pictură a artistului Leonid Popescu intitulată “Cuvânt și culoare”....

“Cuvânt și culoare” la Galeriile Radio Cluj
Două zile și două lumi de descoperit în cadrul Festivalului EthniCity
De prin Cluj joi, 24 aprilie 2025, 12:13

Două zile și două lumi de descoperit în cadrul Festivalului EthniCity

24 și 26 aprilie două zile și două lumi de descoperit în cadrul Festivalului EthniCity, care aduce la Cluj în prim plan cultura, tradițiile...

Două zile și două lumi de descoperit în cadrul Festivalului EthniCity
Rotarun for Charity, pentru cei mai mici dintre noi
De prin Cluj marți, 22 aprilie 2025, 15:25

Rotarun for Charity, pentru cei mai mici dintre noi

Este cea mai grea secție din tot Institutul, pentru că sunt copilașii aceia mici, cu mamele, cu tații, care au speranță în ochi și, din...

Rotarun for Charity, pentru cei mai mici dintre noi
De prin Cluj marți, 22 aprilie 2025, 11:34

Comemorarea a 110 ani de la Genocidul Armean

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, organizează joi, 24 aprilie, la orele 18.00, Comemorarea a 110 ani de la Genocidul Armean, organizată de...

Comemorarea a 110 ani de la Genocidul Armean
De prin Cluj luni, 21 aprilie 2025, 00:00

10 ani cu Asociația Misionarii lui Padre Pio

Asociația Misionarii lui Padre Pio sărbătoresc 10 ani de caritate.   Pe 30 aprilie, începând cu ora 18:00 la Casino – Centrul de Cultură...

10 ani cu Asociația Misionarii lui Padre Pio
De prin Cluj joi, 17 aprilie 2025, 17:02

DN1 Cluj–Florești, cea mai aglomerată șosea din România, intră în șantier

Începând de marți, 22 aprilie, traficul rutier pe direcția Florești – Cluj-Napoca va fi deviat în zona șantierului viitorului Spital...

DN1 Cluj–Florești, cea mai aglomerată șosea din România, intră în șantier
De prin Cluj joi, 17 aprilie 2025, 14:45

Arome, tradiţii şi poveşti la târgul de Paşte Produs de Cluj

Până pe 19 aprilie, esplanada Cluj Arena găzduiește târgul de Paști „Produs de Cluj”, unde vizitatorii pot descoperi preparate...

Arome, tradiţii şi poveşti la târgul de Paşte Produs de Cluj