Ascultă Radio România Cluj Live

Tăiatul porcului în Transilvania

Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor Crăciunului amintește de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. În credința vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinității întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstițiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau un porc. În desfășurarea sacrificării porcului se respectau anumite condiții de timp și spațiu, despre care ne vorbește Ioan Toșa de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj:

Tăiatul porcului în Transilvania
Foto: Îl sacrificăm pe Ghiţă! Concurs de tăiat porci în Satu Mare

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 decembrie 2016, 10:18

Oricât de săracă era o familie, se îngrijea ca de Crăciun să aibă grâu curat ca să poată măcina și să facă pâine și să aibă un porc, ca să-l taie pentru Crăciun. Aici, în Transilvania nu era o dată la care să se înceapă tăiatul porcului. După Sf. Nicolae începeau tăierile, care erau ca o adevărată sărbătoare.

În sat se auzea plânsetul porcului care parcă presimțea că urmează a fi tăiat. De obicei erau invitați vecinii, pentru că proprietarul porcului avea nevoie de ajutor ca să culce porcul la pământ. Era foarte important ca cel care taie porcul să știe să-l înjunghie, pentru că s-a întâmplat ca porcul să fugă cu paiele pe el, aprinse!

Imediat după ce era înjunghiat porcul, venea proprietarul cu sticla și-i servea pe toți cei care participau.

Mai era încă o credință:  oamenii miloși nu aveau voie să stea lângă porc atunci când e înjunghiat, pentru că porcul nu murea repede.

Înjunghiatul porcului începea dimineața, pe întuneric, tocmai ca să aibă timp să lucreze pe ziuă, în zilele de dulce. În diferite curți vedeai bobotaia, adică flacăra care se ridica de la paie, deci porcul era pârlit cu paie, nu cum se face acum, cu gaz. Toate pregătirile porcului se făceau cu produse familiale, caltaboșul se făcea cu păsat. Pe de altă parte, nu exista mașină de tocat carne; cârnațul se făcea cu carne tocată cu satârul.

Carnea de porc se folosea proaspătă sub formă de friptură, nu se prea făceau tocănițe sau fierturi cu carne de porc, și afumată. Ca să fie afumată, se ținea în saramură, după care se punea la fum. Afumatul se făcea în casă cu acoperișul de paie. Podul caselor respective era ca un fel de frigider, pentru că acolo se ținea slănina tot timpul verii.

Imediat după Primul Război Mondial, încă se mai obișnuia ca porcul să fie despicat în două, luate numai coastele care se prăjeau și erau consumate ca aliment în perioada Crăciunului, iar celelalte se puneau la afumat în pod. Afumăturile nu intrau în alimentația cotidiană imediat după ce erau preparate ci erau folosite abia după Paști. (Ioan Toșa)

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Târg numismatic la Casa de Cultură a Studenților
De prin Cluj joi, 20 februarie 2025, 10:12

Târg numismatic la Casa de Cultură a Studenților

O nouă ediție a Târgului de Numismatică, Ediția a II-a are loc sâmbătă, 22 februarie, între orele 08.00 – 15.00, în Sala...

Târg numismatic la Casa de Cultură a Studenților
Eveniment la cafenea: ”Am fost doctor la eschimoși”
De prin Cluj miercuri, 19 februarie 2025, 14:32

Eveniment la cafenea: ”Am fost doctor la eschimoși”

”Un clujean la Cercul Polar: am fost doctor la eschimoși” este titlul unui eveniment programat joi, 20 februarie, de la ora 19.00, la cafeneaua...

Eveniment la cafenea: ”Am fost doctor la eschimoși”
Cea mai modernă fabrică de hidrogen din România se construiește la Cluj
De prin Cluj miercuri, 19 februarie 2025, 12:17

Cea mai modernă fabrică de hidrogen din România se construiește la Cluj

Cluj-Napoca va avea cea mai modernă fabrică de hidrogen din România.   Consiliul Local a aprobat studiul de fezabilitate privind construcția...

Cea mai modernă fabrică de hidrogen din România se construiește la Cluj
Zile de vacanță la patinoar | FOTO
De prin Cluj marți, 18 februarie 2025, 15:49

Zile de vacanță la patinoar | FOTO

Vacanța de schi oferă copiilor și părinților oportunitatea de a experimenta adrenalina și bucuria sporturilor de iarnă.   Mai sunt...

Zile de vacanță la patinoar | FOTO
De prin Cluj marți, 18 februarie 2025, 13:49

Planul Roşu de Intervenţie activat după ce un avion a raportat defecţiuni la fuzelaj | UPDATE

Un avion care a plecat de la Brașov spre Londra a fost lovit de păsări, în timpul decolării, și a fost nevoit să aterizeze, după aproximativ...

Planul Roşu de Intervenţie activat după ce un avion a raportat defecţiuni la fuzelaj | UPDATE
De prin Cluj marți, 18 februarie 2025, 10:43

Accesibilitatea populației defavorizate la servicii stomatologice

Programul „Promovarea sănătății orale prin creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii stomatologice” continuă și în...

Accesibilitatea populației defavorizate la servicii stomatologice
De prin Cluj luni, 17 februarie 2025, 18:21

Decizii ale Consiliului Local Cluj-Napoca

Ce decizii s-au luat în urma ședinței de Consiliu Local Un alt punct de pe ordinea de zi a ședintei de consiliu local îl reprezintă...

Decizii ale Consiliului Local Cluj-Napoca
De prin Cluj vineri, 14 februarie 2025, 14:00

Panică în școlile din Cluj-Napoca!

Pe adresa de e-mail a unor şcoli din Cluj-Napoca a fost primit, vineri, 14 februarie, un mesaj de ameninţare cu moartea, trimis de persoane...

Panică în școlile din Cluj-Napoca!