Ascultă Radio România Cluj Live

Tăiatul porcului în Transilvania

Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor Crăciunului amintește de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. În credința vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinității întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstițiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau un porc. În desfășurarea sacrificării porcului se respectau anumite condiții de timp și spațiu, despre care ne vorbește Ioan Toșa de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj:

Tăiatul porcului în Transilvania
Foto: Îl sacrificăm pe Ghiţă! Concurs de tăiat porci în Satu Mare

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 decembrie 2016, 10:18

Oricât de săracă era o familie, se îngrijea ca de Crăciun să aibă grâu curat ca să poată măcina și să facă pâine și să aibă un porc, ca să-l taie pentru Crăciun. Aici, în Transilvania nu era o dată la care să se înceapă tăiatul porcului. După Sf. Nicolae începeau tăierile, care erau ca o adevărată sărbătoare.

În sat se auzea plânsetul porcului care parcă presimțea că urmează a fi tăiat. De obicei erau invitați vecinii, pentru că proprietarul porcului avea nevoie de ajutor ca să culce porcul la pământ. Era foarte important ca cel care taie porcul să știe să-l înjunghie, pentru că s-a întâmplat ca porcul să fugă cu paiele pe el, aprinse!

Imediat după ce era înjunghiat porcul, venea proprietarul cu sticla și-i servea pe toți cei care participau.

Mai era încă o credință:  oamenii miloși nu aveau voie să stea lângă porc atunci când e înjunghiat, pentru că porcul nu murea repede.

Înjunghiatul porcului începea dimineața, pe întuneric, tocmai ca să aibă timp să lucreze pe ziuă, în zilele de dulce. În diferite curți vedeai bobotaia, adică flacăra care se ridica de la paie, deci porcul era pârlit cu paie, nu cum se face acum, cu gaz. Toate pregătirile porcului se făceau cu produse familiale, caltaboșul se făcea cu păsat. Pe de altă parte, nu exista mașină de tocat carne; cârnațul se făcea cu carne tocată cu satârul.

Carnea de porc se folosea proaspătă sub formă de friptură, nu se prea făceau tocănițe sau fierturi cu carne de porc, și afumată. Ca să fie afumată, se ținea în saramură, după care se punea la fum. Afumatul se făcea în casă cu acoperișul de paie. Podul caselor respective era ca un fel de frigider, pentru că acolo se ținea slănina tot timpul verii.

Imediat după Primul Război Mondial, încă se mai obișnuia ca porcul să fie despicat în două, luate numai coastele care se prăjeau și erau consumate ca aliment în perioada Crăciunului, iar celelalte se puneau la afumat în pod. Afumăturile nu intrau în alimentația cotidiană imediat după ce erau preparate ci erau folosite abia după Paști. (Ioan Toșa)

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Când se reiau lucrările la anveloparea blocurilor din Cluj-Napoca
De prin Cluj marți, 14 ianuarie 2025, 13:05

Când se reiau lucrările la anveloparea blocurilor din Cluj-Napoca

Izolarea termică a blocurilor de locuințe din municipiul Cluj-Napoca va continua, pe măsură ce Primăria va accesa surse de finanțare.  ...

Când se reiau lucrările la anveloparea blocurilor din Cluj-Napoca
Centru modern de colectare a deșeurilor în Someșeni
De prin Cluj marți, 14 ianuarie 2025, 12:54

Centru modern de colectare a deșeurilor în Someșeni

Municipiul Cluj-Napoca va avea un centru modern de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, pe strada Platanilor din cartierul Someșeni....

Centru modern de colectare a deșeurilor în Someșeni
Cum obții un loc de parcare fără să stai la cozi interminabile
De prin Cluj marți, 14 ianuarie 2025, 12:08

Cum obții un loc de parcare fără să stai la cozi interminabile

Reprezentanții Primăriei clujene speră că din acest an vor dispărea cozile de la ghișee pentru depunerea cererilor pentru un loc de parcare....

Cum obții un loc de parcare fără să stai la cozi interminabile
Ziua Culturii Naționale, celebrată de instituțiile de cultură din Cluj-Napoca
De prin Cluj luni, 13 ianuarie 2025, 14:39

Ziua Culturii Naționale, celebrată de instituțiile de cultură din Cluj-Napoca

Vor avea loc activități organizate de Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, la sediul central al bibliotecii și la filialele de cartier....

Ziua Culturii Naționale, celebrată de instituțiile de cultură din Cluj-Napoca
De prin Cluj luni, 13 ianuarie 2025, 11:20

Cluj-Napoca: taxe și impozite locale cu reducere până la 31 martie

Taxele și impozitele locale pot fi plătite la Cluj-Napoca începând de luni, 13 ianuarie. Municipalitatea a fost nevoită să amâne cu câteva...

Cluj-Napoca: taxe și impozite locale cu reducere până la 31 martie
De prin Cluj duminică, 12 ianuarie 2025, 13:48

Cluj: Simularea județeană la Bacalaureat

Aproximativ 4.000 de elevi din Cluj vor susține începând de luni, 13 ianuarie, simularea Examenului Național de Bacalaureat.   Prima probă...

Cluj: Simularea județeană la Bacalaureat
De prin Cluj duminică, 12 ianuarie 2025, 10:07

Clujul preia modelul din Milano în privința fumatului

Primarul Emil Boc a anunțat că municipiul ar putea prelua modelul din Milano, care a impus recent o legislație severă antifumat. Astfel, fumatul...

Clujul preia modelul din Milano în privința fumatului
De prin Cluj joi, 9 ianuarie 2025, 16:00

O nouă destinație de pe Aeroportul din Cluj-Napoca

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță introducerea noii rute Cluj-Napoca – Castellón, operate în premieră de compania aeriană...

O nouă destinație de pe Aeroportul din Cluj-Napoca