Ascultă Radio România Cluj Live

Tăiatul porcului în Transilvania

Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor Crăciunului amintește de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. În credința vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinității întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstițiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau un porc. În desfășurarea sacrificării porcului se respectau anumite condiții de timp și spațiu, despre care ne vorbește Ioan Toșa de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj:

Tăiatul porcului în Transilvania
Foto: Îl sacrificăm pe Ghiţă! Concurs de tăiat porci în Satu Mare

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 decembrie 2016, 10:18

Oricât de săracă era o familie, se îngrijea ca de Crăciun să aibă grâu curat ca să poată măcina și să facă pâine și să aibă un porc, ca să-l taie pentru Crăciun. Aici, în Transilvania nu era o dată la care să se înceapă tăiatul porcului. După Sf. Nicolae începeau tăierile, care erau ca o adevărată sărbătoare.

În sat se auzea plânsetul porcului care parcă presimțea că urmează a fi tăiat. De obicei erau invitați vecinii, pentru că proprietarul porcului avea nevoie de ajutor ca să culce porcul la pământ. Era foarte important ca cel care taie porcul să știe să-l înjunghie, pentru că s-a întâmplat ca porcul să fugă cu paiele pe el, aprinse!

Imediat după ce era înjunghiat porcul, venea proprietarul cu sticla și-i servea pe toți cei care participau.

Mai era încă o credință:  oamenii miloși nu aveau voie să stea lângă porc atunci când e înjunghiat, pentru că porcul nu murea repede.

Înjunghiatul porcului începea dimineața, pe întuneric, tocmai ca să aibă timp să lucreze pe ziuă, în zilele de dulce. În diferite curți vedeai bobotaia, adică flacăra care se ridica de la paie, deci porcul era pârlit cu paie, nu cum se face acum, cu gaz. Toate pregătirile porcului se făceau cu produse familiale, caltaboșul se făcea cu păsat. Pe de altă parte, nu exista mașină de tocat carne; cârnațul se făcea cu carne tocată cu satârul.

Carnea de porc se folosea proaspătă sub formă de friptură, nu se prea făceau tocănițe sau fierturi cu carne de porc, și afumată. Ca să fie afumată, se ținea în saramură, după care se punea la fum. Afumatul se făcea în casă cu acoperișul de paie. Podul caselor respective era ca un fel de frigider, pentru că acolo se ținea slănina tot timpul verii.

Imediat după Primul Război Mondial, încă se mai obișnuia ca porcul să fie despicat în două, luate numai coastele care se prăjeau și erau consumate ca aliment în perioada Crăciunului, iar celelalte se puneau la afumat în pod. Afumăturile nu intrau în alimentația cotidiană imediat după ce erau preparate ci erau folosite abia după Paști. (Ioan Toșa)

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Lights On Romania – îmbină arta contemporană cu magia Crăciunului
De prin Cluj marți, 19 noiembrie 2024, 10:37

Lights On Romania – îmbină arta contemporană cu magia Crăciunului

Lights On Romania se va desfășura între 23 noiembrie și 8 decembrie, la Cluj-Napoca.   Tema din acest an, #TheOtherChristmasMarket, invită...

Lights On Romania – îmbină arta contemporană cu magia Crăciunului
”Planeta Crăciun” se deschide la Cluj-Napoca
De prin Cluj luni, 18 noiembrie 2024, 16:36

”Planeta Crăciun” se deschide la Cluj-Napoca

”Planeta Crăciun” – târgul cu tematică de sărbători organizat de UNTOLD Universe în Piața Unirii din Cluj-Napoca se deschide vineri,...

”Planeta Crăciun” se deschide la Cluj-Napoca
Târg de Cariere la Cluj-Napoca
De prin Cluj luni, 18 noiembrie 2024, 16:03

Târg de Cariere la Cluj-Napoca

Târgul de Cariere, cea mai mare rețea de evenimente de recrutare din România și Republica Moldova, revine la Cluj cu angajatori din diverse...

Târg de Cariere la Cluj-Napoca
Trei milioane de EURO pentru Filarmonica Transilvania
De prin Cluj luni, 18 noiembrie 2024, 15:27

Trei milioane de EURO pentru Filarmonica Transilvania

Instrumente muzicale în valoare de 3,2 milioane de EURO a achiziționat Filarmonica Transilvania cu bani de la bugetul de stat. Au intrat în...

Trei milioane de EURO pentru Filarmonica Transilvania
De prin Cluj luni, 18 noiembrie 2024, 14:51

O nouă față pentru clădirea AJPIS Cluj

Clădirea în care funcționează Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, cea de Ocupare a Forței de Muncă, ITM CLUJ și Casa...

O nouă față pentru clădirea AJPIS Cluj
De prin Cluj luni, 18 noiembrie 2024, 12:09

Cu bicicletele în Țara de Foc

Inspirați de romanul ”Toate pânzele sus” de Radu Tudoran, doi dintre organizatorii Festivalului de Carte Transilvania – care are loc în...

Cu bicicletele în Țara de Foc
De prin Cluj sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 00:00

„Dăruiește cu Bucurie” – spectacol caritabil | FOTO

Sărbătorile de iarnă se apropie, iar la Căsuța Bucuriei cei 10 spiriduși muncesc de zor la pregătirea spectacolului caritabil „Dăruiește...

„Dăruiește cu Bucurie” – spectacol caritabil | FOTO
De prin Cluj vineri, 15 noiembrie 2024, 13:42

Curs gratuit de „Prim ajutor pentru toată familia”

Clujenii pot participa sâmbătă și duminică, 16-17 noiembrie, la Iulius Mall, la un curs gratuit de „Prim ajutor pentru toată familia”,...

Curs gratuit de „Prim ajutor pentru toată familia”