Ascultă Radio România Cluj Live

Crăciunul vegetarienilor

Prin bucătărie este vânzoleală mare în aceste zile. Acum se pregătesc bunătăţile de Crăciun, de la sarmale la friptură, la cozonaci şi la alte delicatese. Cum se învârte un vegetarian printre fripturi, cârnaţi şi prăjiturile apetisante, de care se bucură marea majoritate, ne spune Ioana care este vegetariană de 20 de ani.

Crăciunul vegetarienilor

Articol editat de , 21 decembrie 2016, 06:00

Ioana B.: Se învârte cum se învârte în fiecare zi, meniul de Crăciun este un meniu foarte colorat pentru că este plin de legume, de fructe multe.

Rep.: Pregătiţi ceva special de Crăciun?

Ioana B.: Da, o reţetă cu broccoli, cu roşii, iată culorile Crăciunului se împletesc fabulos în această reţetă minunată căreia îi mai adăugăm şi două fire de ceapă verde, puţin usturoi, o linguriţă de muştar Dijon, piper, sare de mare, ulei de măsline după gust, broccoli este baza, o căpăţână mare de broccoli, 4 roşii de mărime medie, şi iată că vom obţine o salată în culorile Crăciunului. Să nu fierbeţi prea mult broccoli, un minut este suficient.

Rep.: Ce mai mâncaţi voi de Crăciun?

Ioana B.: Să nu credeţi că nu mâncăm sarmale, sarmale deosebit de gustoase cu orez, ciuperci, morcovi, ceapă, toate cele, mai puţin carne; de ce nu o pizza cu bucăţele de ananas, o pizza exotică.

Rep.: La desert?

Ioana B.: Merge foarte bine o salată de fructe colorată, după fantezia fiecăruia.

Meniul vegetarian de Crăciun poate fi un festin al ingredientelor sănătoase şi o sărbătoare a culorilor. Am pătruns şi în bucătăria restaurantului Samsara pentru a afla cum putem pregăti un meniu vegetarian de Crăciun. Alin Boşaş, managerul restaurantului:

Pentru gustări reci putem să facem un guacamole cu pâine prăjită, dacă suntem acasă şi nu avem, sau cu lipie, pe care putem cumpăra dinainte; putem să facem un humus, care este foarte uşor de pregătit acasă. Putem să facem un babaganu, care este pasta tradiţională de vinete dar scoatem maioneza şi facem cu pastă tradiţională de susan, adică tahina. Facem un platou din toate acestea pe care eu le-am amintit. Putem să folosim nucile, să facem o brânzică de migdale, de exemplu. Dacă este vorba de preparate principale, adică un preparat mai consistent, putem face dovlecel la cuptor spre exemplu, dovlecei umpluţi cu legume, foarte bine condimentaţi; putem să mergem pe un năut cu mango şi tofu, o mâncărică frumoasă lângă care putem să punem orez, la fel de bine putem să servim şi cu o lipie sau cu pâine prăjită cu puţin usturoi. Un chili vegetarian  se poate pune la o masă principală de sărbători şi bineînţeles, dacă nu cumva am luat desertul înainte, putem să terminăm cu nişte bombonele de cocos şi ghimbir, care pot fi servite ca şi desert dar nu ne afectează digestia, dacă le avem la final.

Fie că discutăm despre Crăciun sau despre sărbătorile de Anul Nou, trebuie să avem o masă echilibrată, nu trebuie să exagerăm mai mult decât o facem de obicei. Întotdeauna trebuie să ne gândim să facem un echilibru în ceea ce mâncăm, să nu aglomerăm foarte tare sistemul digestiv. Aşa cum bine ştim, marea majoritate tinde să exagereze în perioada sărbătorilor, să mănânce mai mult decât este nevoie, aşa că recomandarea noastră este să facă o masă echilibrată. (Alin Boşaş)

 

 

Rodica Tulbure

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 13:59

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO

Cică să nu deranjăm habitatul lor natural; păi şi cu habitatul meu cum rămâne?, se întreabă un clujean căruia castorii i-au distrus deja...

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect
Reportaje vineri, 17 ianuarie 2025, 10:58

Avem un castel, ce facem cu el?

Avem un castel proaspăt restaurat, ce facem cu el? Răspunsuri la această întrebare vom afla la Casa Tranzit, str. Barițiu, nr. 16, din Cluj...

Avem un castel, ce facem cu el?
Reportaje joi, 16 ianuarie 2025, 16:33

Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu

Ziua Culturii Naționale a fost celebrată la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj, prin-un eveniment denumit sugestiv „Călătorie între...

Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu
Reportaje joi, 16 ianuarie 2025, 10:21

Studenții UBB, campioni mondiali în SUA

Patru studente de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au câștigat o renumită competiție internațională de business organizată în...

Studenții UBB, campioni mondiali în SUA