Ascultă Radio România Cluj Live

Crăciunul vegetarienilor

Prin bucătărie este vânzoleală mare în aceste zile. Acum se pregătesc bunătăţile de Crăciun, de la sarmale la friptură, la cozonaci şi la alte delicatese. Cum se învârte un vegetarian printre fripturi, cârnaţi şi prăjiturile apetisante, de care se bucură marea majoritate, ne spune Ioana care este vegetariană de 20 de ani.

Crăciunul vegetarienilor

Articol editat de , 21 decembrie 2016, 06:00

Ioana B.: Se învârte cum se învârte în fiecare zi, meniul de Crăciun este un meniu foarte colorat pentru că este plin de legume, de fructe multe.

Rep.: Pregătiţi ceva special de Crăciun?

Ioana B.: Da, o reţetă cu broccoli, cu roşii, iată culorile Crăciunului se împletesc fabulos în această reţetă minunată căreia îi mai adăugăm şi două fire de ceapă verde, puţin usturoi, o linguriţă de muştar Dijon, piper, sare de mare, ulei de măsline după gust, broccoli este baza, o căpăţână mare de broccoli, 4 roşii de mărime medie, şi iată că vom obţine o salată în culorile Crăciunului. Să nu fierbeţi prea mult broccoli, un minut este suficient.

Rep.: Ce mai mâncaţi voi de Crăciun?

Ioana B.: Să nu credeţi că nu mâncăm sarmale, sarmale deosebit de gustoase cu orez, ciuperci, morcovi, ceapă, toate cele, mai puţin carne; de ce nu o pizza cu bucăţele de ananas, o pizza exotică.

Rep.: La desert?

Ioana B.: Merge foarte bine o salată de fructe colorată, după fantezia fiecăruia.

Meniul vegetarian de Crăciun poate fi un festin al ingredientelor sănătoase şi o sărbătoare a culorilor. Am pătruns şi în bucătăria restaurantului Samsara pentru a afla cum putem pregăti un meniu vegetarian de Crăciun. Alin Boşaş, managerul restaurantului:

Pentru gustări reci putem să facem un guacamole cu pâine prăjită, dacă suntem acasă şi nu avem, sau cu lipie, pe care putem cumpăra dinainte; putem să facem un humus, care este foarte uşor de pregătit acasă. Putem să facem un babaganu, care este pasta tradiţională de vinete dar scoatem maioneza şi facem cu pastă tradiţională de susan, adică tahina. Facem un platou din toate acestea pe care eu le-am amintit. Putem să folosim nucile, să facem o brânzică de migdale, de exemplu. Dacă este vorba de preparate principale, adică un preparat mai consistent, putem face dovlecel la cuptor spre exemplu, dovlecei umpluţi cu legume, foarte bine condimentaţi; putem să mergem pe un năut cu mango şi tofu, o mâncărică frumoasă lângă care putem să punem orez, la fel de bine putem să servim şi cu o lipie sau cu pâine prăjită cu puţin usturoi. Un chili vegetarian  se poate pune la o masă principală de sărbători şi bineînţeles, dacă nu cumva am luat desertul înainte, putem să terminăm cu nişte bombonele de cocos şi ghimbir, care pot fi servite ca şi desert dar nu ne afectează digestia, dacă le avem la final.

Fie că discutăm despre Crăciun sau despre sărbătorile de Anul Nou, trebuie să avem o masă echilibrată, nu trebuie să exagerăm mai mult decât o facem de obicei. Întotdeauna trebuie să ne gândim să facem un echilibru în ceea ce mâncăm, să nu aglomerăm foarte tare sistemul digestiv. Aşa cum bine ştim, marea majoritate tinde să exagereze în perioada sărbătorilor, să mănânce mai mult decât este nevoie, aşa că recomandarea noastră este să facă o masă echilibrată. (Alin Boşaş)

 

 

Rodica Tulbure

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Reportaje joi, 9 ianuarie 2025, 15:46

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi

Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în...

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje miercuri, 8 ianuarie 2025, 16:50

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România

Sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 17:00, pasionații de fotografie și artă sunt invitați la expoziția anuală de fotografie „We Are Varadinum...

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje luni, 6 ianuarie 2025, 00:00

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii

Boboteaza sau Epifania este sărbătorită astăzi de către Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică.   Boboteaza încheie ciclul celor 12...

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii
Reportaje marți, 31 decembrie 2024, 23:00

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]

Mulți dintre voi știți că există niște superstiții legate de noaptea de Revelion. Se zice că trebuie să purtam ceva roșu, să avem bani la...

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]
Reportaje luni, 30 decembrie 2024, 13:39

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor

A fost un an plin de provocări și emoții intense pentru Denisa Cherecheș.   Tânăra absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie...

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor
Reportaje vineri, 27 decembrie 2024, 13:57

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” se desfășoară vineri 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun,...

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO