Animal de companie: Masa de sărbători
Sărbătorile de iarnă s-au apropiat cu paşi repezi şi doresc cu această ocazie, să vă provoc puţin imaginaţia.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 decembrie 2016, 06:00 / actualizat: 8 mai 2017, 22:37
Aşa cum şi noi ne vom bucura de bunătăți speciale în perioada următoare, pe care le vom savura într-o ambianţă mai deosebită, fie că e vorba de o masă cu întreaga familie, la noi acasă sau poate chiar în alt oraş, un lucru e clar: ne place să investim timp şi energie în pregătirea unor momente speciale cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Chiar dacă animalele noastre de companie nu înţeleg neapărat sărbătorile noastre, cred că acestea s-ar bucura şi ele alături de noi cu această ocazie, dacă le-am oferi extra atenţie. Această atenţie poate veni sub forma unei mese speciale dar prezentată într-un mod inedit, ceva care să stimuleze comportamentele naturale de hrănire.
În cazul câinilor, ştim că a mânca ceva bun le face o plăcere extraordinară, dar de cele mai multe ori, din păcate, acea mâncare are nevoie de mai mult timp pentru a fi pregătită decât decât pentru a fi mâncată.
Ce-ar fi…dacă am găsi soluţii pentru a prelungi puţin plăcerea căţelului de a mânca? Cel mai bun mod de a face acest lucru este prin folosirea unor hrănitori, ceva din care mâncarea să nu iasă foarte repede sau deodată, aşa cum se întâmplă în cazul clasicelor boluri. Un simplu pet de plastic, găurit în câteva locuri şi umplut cu nişte mâncare mai solidă care să poată ieşi prin găurile făcute, poate provoca inteligenţa şi dexteritatea câinelui la cele mai înalte niveluri. Puteţi încerca un pet transparent pentru început şi mai apoi să folosiţi unul prin care să nu se vadă când s-a golit.
Acest mod de hrănire stimulează un comportament natural şi îi va produce câinelui dar şi vouă momente de plăcere.
Această idee este valabilă şi în cazul pisicilor, care aşa cum ştim din ediţiile trecute, prezentate de Carina, sunt adevăraţi vânători deghizaţi în pufoșenii. Astfel, a ajunge la mâncare fără a depune nici un efort nu este tocmai natural pentru ele. Ca şi în cazul câinilor, putem re-utiliza peturile de plastic pentru a stimula un mod de hrănire cât mai natural. Este de preferat să fie un pet mic, cât mai mobil, ceva care să semene cu un animal mic, precum un şoricel. Aşa ca un motiv în plus, un studiu recent, a arătat că pisicile care-şi primesc mâncarea din aceste hrănitori, sunt mai sănătoase atât fizic cât şi mental.
Acest mod de îmbogăţire comportamentală se poate aplica pentru orice animal de companie.
În cazul rozătoarelor, puteţi amenaja un colţ din cuşca lor cu substrat din paie sau iarbă, iar în acesta să le împrăştiaţi seminţele. În acest fel animalele vor petrece mai mult timp căutând mâncarea, exact cum ar face în libertate.
În cazul păsărilor, vă puteţi folosi de colivie pentru a ataşa anumite bucăţi de mâncare în afara acesteia, în diverse zone mai rar utilizate. Încercaţi să provocaţi pasărea să mănânce din poziţii cât mai exotice iar ca urmare a cestor poziţii acestea îşi vor dezvolta o musculatură mai puternică şi un mai bun simţ al echilibrului.
Un alt mod de a stimula comportamente naturale de hrănire, potrivit atât pentru păsări dar şi pentru ţestoase sau anumite reptile precum iguanele este cel prin care le atârnăm legume sau fructe în incintă. În acest fel acea bucată de hrană, atârnată de o sfoară, este foarte mobilă şi greu de prins pentru a fi mâncată.
Sper că v-am stimulat puţin imaginaţia şi interesul pentru noi moduri de a hrăni animalele şi vă invit să ne arătaţi prin poze sau filmuleţe ce masă deosebită le-aţi pregătit acestora de Crăciun dar nu numai.
Până atunci, împreună cu Carina, vă urăm Sărbători Fericite alături de cei dragi (oameni şi animale) şi să profitaţi de zilele libere pentru a înnoda şi mai bine relaţiile cu prietenii noştri speciali!
Rubrica realizată în colaborare cu Vlad Vancia și Carina Matei poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare joi de la ora 13,30.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.