Cine munceşte nu are timp să facă bani
Expresia Cine munceşte nu are timp să facă bani e pusă pe seama evreilor, deşi oricine observă cu atenţie cine e bogat va ajunge la aceeaşi concluzie.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 decembrie 2016, 13:14
Sunt trei elemente strict necesare ca să faci avere: tupeu, „spate” şi baftă.
Munca în sine poate fi o sursă de satisfacţii intrinseci, dar avere n-a făcut nimeni doar muncind.
Tupeul este necesar pentru că în bătălia pentru resurse a fi cavaler înseamnă eşec 100%. Scopul este să câştigi, nu să respecţi reguli.
„Spatele” este esenţial pentru că acapararea resurselor (financiare sau de orice alt gen) presupune concentrări de forţe care să te ajute să învingi concurenţii şi să te apere de Lege. Cine crede că se poate face avere respectând Legea e un naiv înduioşător.
Bafta este vitală, pentru că oricât de bine ţi-ai planifica mişcările, individuale şi de grup, variabilele pot deveni oricând adverse, ceea ce doar norocul la timpul potrivit rezolvă.
A face avere nu este, în sine, un lucru condamnabil, chiar dacă moralitatea suferă din greu. În definitiv, nu toată lumea are calităţi de sfânt.
Problema apare când crearea, din nimic, a unei averi provoacă pierderi sau chiar suferinţe altora, care nu ţi-au fost concurenţi.
De exemplu:
Ai cumpărat, prin metode puţin sau deloc oneste, o fabrică.
O modernizezi şi faci producţie, dând salarii bune angajaţilor? Excelent pentru toată lumea.
O falimentezi, dai oamenii afară şi foloseşti terenul pentru imobiliare? Excelent pentru tine, dezastru pentru foştii salariaţi.
Nu vei găsi vreun om cu mintea şi obrazul la locurile natural desemnate care să te admire/respecte pentru asta. Se vor găsi, în schimb, naivi/oportunişti care să vadă în tine/să te declare un om de succes, bussinesman adevărat.
Era un banc prin anii ’80 care spunea că dacă Lenin ar fi înviat şi ar fi văzut cum i se împlineau temerile privind evoluţia socialismului, ieşea în public şi zicea doar atât: Proletari din toate ţările, iertaţi-mă!
Anticul filosof Platon spunea: Nu din averi izvorăşte virtutea, ci din virtute izvorăsc averile şi celelalte bunuri omeneşti.
Dacă ar învia, grecul cel isteţ şi-ar cere iertare pentru că ne-a dezinformat, apoi ar inversa pe loc declaraţia de acum 2400 de ani.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.