Crăciunul în lume
Anglia – Copiii îşi primesc cadoul pe 25 decembrie, de la Father Christmas. Ei aruncă scrisorile în foc şi Moşul ştie ce îşi doresc citind dorințele în fum.
Articol editat de cristina.rusu, 24 decembrie 2016, 06:00
În loc să-şi deschidă cadourile imediat ce le primesc, copiii englezi aşteaptă până după-amiază. Englezii îşi decorează casa cu vâsc. La masa festivă se consumă curcan cu castane, raţă coaptă şi budincă de prune.
China – Creştinii chinezi îşi împodobesc casele cu lumânări şi decorează brazii cu lanţuri de hârtie, flori de hârtie şi lanterne de hârtie. Copiii chinezi aşteaptă vizita lui Dun Che Lao Ren, adică Bătrânul Crăciun. Copiii primesc haine, jucării şi se bucură de artificii.
Finlanda – În prima duminică dinaintea Crăciunului, în faţa catedralelor se ridică pomi de 30-40 metri. Colindele sunt cântate de corurile bisericeşti.
Pe 24 decembrie, la ora 12, de pe balconul primăriei, un reprezentant al oraşului rosteşte Pacea de Crăciun, care înseamnă că până la Bobotează celor care încalcă legea li se aplică pedepse mai severe.
Mâncăruri de Crăciun: şuncă, cartofi, morcov, pate de ficat, orez care conţine o singură migdală. Cine mănâncă migdala se va căsători la anul. A doua zi a Crăciunului este ziua vizitelor.
SUA – Pregătirile încep din penultima zi de joi a lunii noiembrie, Thanksgiving Day, Ziua Recunoştinţei. În New York, la Rockefeller Center, se împodobesc brazi de zeci de metrii înălţime. Înainte de Crăciun, copiii primesc câte un băţ din zahăr.
Franţa – În fiecare casă se găseşte o scenă cu naşterea lui Iisus, cu figurine mici din lut, denumite “mici sfinţi”. Figurinele sunt lucrate manual în sudul Franţei şi sunt vândute la târgul anual de Crăciun de la Marsilia.
Crăciunul se numeşte Noel, iar copiii primesc cadouri de la Moş Crăciun, care călătoreşte împreună cu Pre Fouettard, care îi amintește cum s-a purtat fiecare copil de-a lungul anului.
India – Nu se sărbătoreşte Crăciunul. Creştinii decorează bananieri sau copaci de mango şi uneori îşi decorează casa cu frunzele copacilor de mango. În India nu se practică obiceiul luminiţelor de Crăciun.
Japonia – Crăciunul a fost introdus în Japonia de misionarii creştini. Acum, copiii îl aşteaptă pe Hoteiosho, un zeu japonez care aduce daruri, cu ochi la spate cu care observă comportamentul copiilor japonezi.
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.