Legătura dintre artă și creier
A mai căzut un mit. Potrivit ultimelor studii în materie, s-ar părea că în realitate inspiraţia nu joacă niciun rol, ideile creatoare aparând de fapt atunci când se activează, într-un echilibru înțelept, două rețele ale creierului considerate a fi de obicei în opoziție: pe de-o parte cele legate de gândirea divergentă și de generarea ideilor și, pe de altă parte, cele însărcinate cu controlul atenției.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 decembrie 2016, 15:00
Rezultatele provin dintr-un studiu privind creativitatea în artă condus de Centrul minte-creier (CIMEC) de la Universitatea din Trento și publicat de revista științifică internațională Scientific Reports sub titlul Brain networks for visual creativity: a functional connectivity study of planning a visual artwork.
Cercetătorii de la CIMEC au descoperit că la artişti, conexiunea dintre aceste funcții este mult mai pronunțată decât în cazul persoanelor care au alte activităţi. Studiul a fost realizat în colaborare cu Mart, Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Trento, și Rovereto, iar autorii acestuia sunt Nicola De Pisapia (CIMEC și Departamentul de Psihologie și Științe Cognitive), Francesca Bacci (Mart), Danielle Parrott și David Melcher (ambii de la CIMEC).
Studiul – comentează De Pisapia – a confirmat faptul că există o coordonare puternică între regiunile creierului însărcinate cu gândurile divergente, generatoare de idei, şi cele care controlează atenţia. În plus, s-a constatat că această conectivitate este şi mai mare în rândul artiștilor profesioniști supuşi zilnic unui proces de formare şi de perfecţionare şi în rândul celor care practică artele vizuale.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.