Ascultă Radio România Cluj Live

Rețeta secretă. Tortul Kranz

Am o grămadă de tabuuri legate de sărbători. Știu că n-o să reușesc să fac un cozonac la fel de bun ca mama, sau sarmale la fel de bune ca bunică-mea. Așa că nu fac.

Rețeta secretă. Tortul Kranz

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 26 decembrie 2016, 06:00

Există însă o rețetă care mă provoacă an de an și pe care mă încumet să o fac acum: tortul Kranz al bunicii soțului meu.

În general, atunci când te muți de la Brăila la Cluj te uimesc două lucruri: cât de rele sunt prăjiturile de cofetărie și cât de elaborate și bune prăjiturile de casă.

Rafinamentul prăjiturilor maică-mii nu depășea plăcinta cu mere. Fire nerăbdătoare, nu petrecea niciodată prea mult timp cu torturi sau alte dulciuri complicate, cu foi și creme sofisticate.

Așa că atunci când am gustat prima dată din tortul Kranz al lui Omi am fost cucerită pe loc. Și pentru totdeauna.
Omi era mică, energică și cu niște ochi incredibil de albaștri. Cu o mamă vieneză și un tată secui, primise o educație strictă, în care nu avea loc noțiunea de răsfăț. O admiram pentru ușurința cu care trecea de la maghiară la română și la germană. Nu se încurca, deși genurile din limba română îi mai dădeau din când în când de furcă.

Prăjitura Kranz se pregătea de patru ori pe an: în 18 martie (Sandor nap), de Paști, de ziua ei de naștere (16 decembrie) și încă o dată de Crăciun. Nici nu ne-ar fi trecut prin cap să-i cerem lui Omi să ne facă prăjitura și cu alte ocazii. Negocierile erau apucături care i se păreau de prost gust.

Așa că așteptam cele 4 ocazii, motiv pentru care probabil prăjitura ni se și părea așa de bună.
Ritualul, mai ales la Crăciun, includea deschiderea unui pachet de cafea Jakobs primit din Germania de la fratele ei, Franzi Onkel.

Pachetul se deschidea cu gesturi ceremonioase, după care ajungea pe la fiecare membru al familiei, care mirosea aroma innebunitoare. În oftaturile tuturor, Omi se ducea la bucătărie, punea fierbătorul pe sobă, apoi scotea tortul din frigider. Rotund, cu gaură în mijloc, îmbrăcat într-un strat de cremă galbenă și unul gros de nuci caramelizate.
Ceștile de cafea erau și ele scoase din bufet, din porțelan subțire, cu desene aurii.

La cafea primeam întotdeauna frișcă proaspăt bătută. Și, desigur, felia de tort. Aș fi mâncat vreo zece porții. Dar nu îndrăzneam să cer. Măsura era o valoare la care Omi ținea tare mult.

Ultimul Crăciun cu Omi a fost tare trist. Era deja prea bătrână și prea bolnavă ca să mai facă un tort, așa că ne-am adunat în jurul ei neputincioși și triști. Nici ritualul cafelei n-a mai fost respectat. Am stat, am mormăit câteva colinde și am plecat.

Sunt 12 ani de când Omi s-a dus. Așa că e momentul să-mi fac curaj. Și să încerc tortul ei Kranz. Pentru că e singurul mod în care îi putem aduce printre noi pe cei plecați.

 

Doina Borgovan

„Dansul care dăruiește” | AUDIO
De prin Cluj sâmbătă, 26 aprilie 2025, 12:00

„Dansul care dăruiește” | AUDIO

În 29 aprilie, de Ziua Internațională a Dansului, Frizzante Dance Studio, vă invită la Centrul de Cultură Urbană Casino, de la ora 17:30,...

„Dansul care dăruiește” | AUDIO
UBB, parteneriat pentru excelența sportivă
De prin Cluj vineri, 25 aprilie 2025, 13:09

UBB, parteneriat pentru excelența sportivă

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se implică, alături de Federația Română de Fotbal, Inspectoratul Școlar al Județului Cluj, Liceul...

UBB, parteneriat pentru excelența sportivă
“Cuvânt și culoare” la Galeriile Radio Cluj
De prin Cluj joi, 24 aprilie 2025, 12:55

“Cuvânt și culoare” la Galeriile Radio Cluj

Galeriile Radio Cluj vă invită să vizionați expoziția personală de pictură a artistului Leonid Popescu intitulată “Cuvânt și culoare”....

“Cuvânt și culoare” la Galeriile Radio Cluj
Două zile și două lumi de descoperit în cadrul Festivalului EthniCity
De prin Cluj joi, 24 aprilie 2025, 12:13

Două zile și două lumi de descoperit în cadrul Festivalului EthniCity

24 și 26 aprilie două zile și două lumi de descoperit în cadrul Festivalului EthniCity, care aduce la Cluj în prim plan cultura, tradițiile...

Două zile și două lumi de descoperit în cadrul Festivalului EthniCity
De prin Cluj marți, 22 aprilie 2025, 15:25

Rotarun for Charity, pentru cei mai mici dintre noi

Este cea mai grea secție din tot Institutul, pentru că sunt copilașii aceia mici, cu mamele, cu tații, care au speranță în ochi și, din...

Rotarun for Charity, pentru cei mai mici dintre noi
De prin Cluj marți, 22 aprilie 2025, 11:34

Comemorarea a 110 ani de la Genocidul Armean

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, organizează joi, 24 aprilie, la orele 18.00, Comemorarea a 110 ani de la Genocidul Armean, organizată de...

Comemorarea a 110 ani de la Genocidul Armean
De prin Cluj luni, 21 aprilie 2025, 00:00

10 ani cu Asociația Misionarii lui Padre Pio

Asociația Misionarii lui Padre Pio sărbătoresc 10 ani de caritate.   Pe 30 aprilie, începând cu ora 18:00 la Casino – Centrul de Cultură...

10 ani cu Asociația Misionarii lui Padre Pio
De prin Cluj joi, 17 aprilie 2025, 17:02

DN1 Cluj–Florești, cea mai aglomerată șosea din România, intră în șantier

Începând de marți, 22 aprilie, traficul rutier pe direcția Florești – Cluj-Napoca va fi deviat în zona șantierului viitorului Spital...

DN1 Cluj–Florești, cea mai aglomerată șosea din România, intră în șantier