Jurnal de părinte: Un părinte conștient
Ce îmi doresc mie ca părinte și vă doresc și d-voastră este să fiu mai atentă, prezentă, conștientă în relația cu copiii mei.
Articol editat de cristina.rusu, 28 decembrie 2016, 09:45 / actualizat: 4 ianuarie 2017, 9:54
Marile provocări pentru un părinte, așa cum le-am văzut eu, sunt să fie atenți la ei când sunt reactivi.
Pierderea controlului înseamnă că te centrezi pe copil și nu pe tine. Să stai fără să reacționezi. Mai ales când nu știi ce are nevoie copilul. NU indiferent, dar fără pedeapsă. Ce simți tu ca și părinte? De ce își aduce aminte acea experiență?
Adesea, ele au legătură cu modul în care noi părinții am fost crescuți de părinții noștri, de bunici, mătuși, de relația cu fratele sau sora. Și, fără această înțelegere conștientă vei reacționa la fel cu copiii tăi. Așa cum te-au rănit părinții tăi, fără intenție, așa îți vei răni cu copiii tăi.
Primul pas pentru a fi un părinte conștient este să îți cunoști trecutul. Și, în al doilea rând, să permiți copilului să evolueze, să devine ceea ce este. Să aibă propria lui individualitate. Diferită de tine. Să nu fii prea intruziv în viața lui, să îi spui ce să facă, cum să facă, cum să gândească și ce simte. Să simtă că valoarea lui este condiționată de tine și aprecierile tale.
O altă cale prin care un copil își pierde individualitatea, dincolo de control este lipsa de limite și granițe personale. Copilul are nevoie să fie autonom pentru a știi cine este el, are nevoie să exploreze, să tolereze disconfort, să simtă frică, teamă, furie, plictis, tristețe și bucurie fără să îi fie frică de propriile emoții și nevoi.
Da-ți spațiu copilului să crească, fără să vă satisfacă propriile nevoi emoționale.
Trăiește pentru el și d-voastră pentru viața d-voastră. Copilul d-voastră însă vă oferă o șansă uriașă, șansa evoluției personale, vă vedeți rănile când îl răniți și vă folosiți de el, vă vedeți limitele și veți știi ce mai aveți de învățat și înțeles despre voi.
Vă doresc pentru Anul Nou o viață mai conștientă, ca și cum ceața se risipește încetul cu încetul și aveți claritate în relația cu copilul d-voastră!
Domnica Petrovai, psiholog
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.