Cât trebuie să mâncăm și să bem de sărbători
Pentru zilele de sărbătoare medicii ne recomandă să avem grijă ce şi mai ales cât mâncăm. Directorul Servicului de Ambulanţă al Capitalei, doctor AliceGrasu :
Trebuie consumate multe fructe şi legume proaspete. De asemenea, se va vita excesul de dulciuri. Cozonacul care este un aliment al sărbătorilor, bogat în nucă, în ciocolată, cacao, trebuie consumat dimineaţa, cel mult după masa de prânz, dar raţional fără a face excese, niciodată seara. Se va însoţi cu un pahar de lapte sau cu un pahar de iaurt. Carnea de porc va fi întotdeauna însoţită de o cantitate considerabilă de legume, legume la grătar sau legume fierte. De asemenea, mişcarea este un factor foarte important. După o masă copioasă trebuie întotdeauna să ne plimbăm.
Atenţie şi la alcool. Medicul de familie Daciana Toma:
La un eveniment este recomndat ca un bărbat să nu consume mai mult de patru unităţi la o ocazie, iar pentru femei vorbim de o cantitate de trei unităţi la o ocazie. O unitate înseamnă 40 de mililitri de tărie, sau 125 de mililitri de vin sau 330 de mililitri de bere. Chiar dacă este vorba de revelion sau de o nuntă este recomandat ca un bărbat să nu depăşească 160 de mililitri de tărie sau 500 de mililitri de vin, sau patru sticle de bere mici, dar nu combinate.
Articol editat de Camelia Velțan, 1 ianuarie 2017, 14:19
Radio România Actualităţi