Jurnal de părinte: Cum să reacționezi când copilul te lovește?
Ce se întâmplă când copilul lovește și este fizic agresiv cu noi? Părinte sau profesor.
Articol editat de cristina.rusu, 4 ianuarie 2017, 06:00 / actualizat: 4 ianuarie 2017, 13:15
Mulți părinți și profesori recunosc că își pierd controlul, se înfurie, țipă sau simt teamă. Și, sunt momente dificile pentru amândoi. Copilul a încălcat o limită. O experiență dureroasă. Să rămâi calm când copilul te rănește pare imposibil și, pentru unii, incorect.
Unii cred că e „bine” să simtă copilul că a greșit și să fie și el zgâlțâit, „atins”, doar așa să știe că rănește și că doare.
Ce să faci imediat? Recomandarea mea este să nu faci nimic. Chiar dacă simți furie și îndreptățire. Să poți să-l vezi pe copil. Ce exprimă el? O durere? Furie? Abandon?
Mulți copii cu teama de abandon se apără prin agresivitate și nevoia lor este de conectare emoțională nu exact de ce le este frică, și anume abandonul.
Tristețe sau anxietate? Știați că adesea, agresivitatea copilului are legătură cu dificultatea copilului de auto-control? Lipsa lui de autonomie? Frica sau uneori depresia și anxietatea? A-l pedepsi și a-l face să se simtă „prost”, să simtă că a rănit este exact ce NU are el nevoie.
Cum să reacționăm să se simtă în siguranță, să îl putem sprijini?
În primul rând, să simtă că este văzut, cum se simte și, apoi ce are nevoie și nu poate acum exprima direct, ci prin lovire și agresiune. „Te văd tare supărat și furios.” Chiar dacă copilul neagă sau ne respinge, să rămânem acolo lângă ei. „Pleacă de aici, nu vreau să te văd.” În al doilea rând, să le reamintim limitele. „Mă doare când mă lovești.” În al treilea rând, să îi oferi alternative. Să exprime altfel, nevoia lui, trăirile lui. „Când simți furie, poți să spui în cuvinte.”
Și, ce ne ajută pe noi părinții, să avem grijă de nevoile noastre emoționale, de emoțiile noastre ca să putem răspunde cu calm, răbdare și înțelepciune.
A-l pedepsi, rușina, umilii, a-l face să simtă că a „greșit”, sau orice formă de pedeapsă amplifică frica sau furia lui și crește agresivitatea. Se va simți respins și abandonat. El are nevoie de noi.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.