Ponturi de sezon pentru şoferi: dezaburirea corectă a parbrizului
“Generalul iarna” cu armata sa de fulgi şi viscole, a pus gând rău maşinuţelor noastre. La vizibilitatea redusă se adaugă şi carosabilul alunecos, pentru a ne face viaţa mai grea.
Articol editat de Carmen Sas, 4 ianuarie 2017, 14:36 / actualizat: 5 ianuarie 2017, 12:42
Celebrul automobilist, Titi Aur, ne avertizează asupra unui fenomen mai puţin cunoscut şi, poate tocmai de aceea, mai periculos: gheaţa neagră. ”Gheaţa neagră” e acea peliculă fină de gheaţă, practic transparentă, care poate fi detectată doar prin testarea periodica a ABS-ului şi ESP-ului, acestea fiind indicii sigure ale riscului de derapaj necontrolat. Termometrul de la bord ne avertizează, de asemenea, sonor şi vizual, asupra temperaturii favorabile apariţiei poleiului, – 3 sau – 4 grade. Viteza de deplasare trebuie mereu adaptată condiţiilor de drum şi vizibilităţii.
Pentru o dezaburire eficientă a parbrizului, e nevoie să avem schimbate filtrele de polen, care permit o circulaţie mai bună a aerului ventilat. Sunt foarte utile şi sprayurile de dezgheţat parbrizul la exterior iar la interior există sprayuri speciale pentru dezaburire.
Ovidiu Moldovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.