Ajunul Crăciunului pe rit vechi, în Maramureș
Vineri, 6 ianuarie, este ziua de ajun pentru cei peste 30 de mii de ucrainieni din Maramureş, care sărbătoresc sâmbătă, 7 ianuarie, Crăciunul pe rit vechi.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 6 ianuarie 2017, 10:05 / actualizat: 9 ianuarie 2017, 9:58
În Ajunul Crăciunului se mănâncă de post, dar tradiția cere ca pe masă să fie așezate nouă feluri de mâncare, aceasta simbolizând bogăția de peste an.
Cea mai importantă mâncare este hrebleanca, o mâncare făcută din ciuperci gătite cu zeamă de varză.
De asemenea, nu poate lipsi de pe masă grâul fiert, simbol al roadelor bogate, sau peștele.
Un obicei aparte este acela că picioarele mesei sunt legate cu un lanț, iar aceasta rămâne așa până la Bobotează, pentru ca binele să rămână în casă.
Radio Sighet
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.