„Gerul Bobotezei” – între explicaţiile meteorologice şi cele teologice
Expresia „gerul Bobotezei” se potriveşte cum nu se poate mai bine în acest an. Pentru 6 ianuarie meteorologii au anunţat temperaturi extrem de scăzute, ce vor coborî până la – 20 de grade, fiind cea mai friguroasă perioadă a acestei ierni. Viscol, ninsori şi ger sunt deja în mai multe zone ale ţării.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 6 ianuarie 2017, 11:39
Şi totuşi, dacă analizăm originile expresiei „gerul Bobotezei”, am constata că, în realitate, perioada la care se face referire se află în cea de-a doua parte a lunii ianuarie. Istoricul şi etnologul Tudor Sălăgean spune că expresia datează de câteva sute de ani, dintr-o perioadă în care România avea calendarul pe rit vechi.
În momentul în care Sărbătorile de Iarnă s-au împărţit pe parcursul celor douăsprezece zile, într-adevăr Boboteaza cădea în perioada cea mai friguroasă a anului. Trebuie să reţinem însă faptul că vorbim despre calendarul vechi, care avea un decalaj de treisprezece zile faţă de data actuală la care sărbătorim Boboteaza. Aşadar, gerul Bobotezei există, într-adevăr, dar la o dată diferită, fiind acest decalaj de două săptămâni între Boboteaza sărbătorită pe stilul vechi şi cea sărbătorită pe stilul nou. (Tudor Sălăgean)
Aşadar, dacă ar fi să vorbim tradiţional de „gerul Bobotezei”, el ar trebui să fie în jurul datei actuale de 19 ianuarie când, în vechime, cădea această sărbătoare. Dar expresia s-a păstrat deoarece, chiar şi după trecerea la calendarul nou, au existat mai mulţi ani în care – şi datorită schimbărilor climatice – au fost temperaturi foarte scăzute în perioada Bobotezei, aşa cum, dealtfel, se înregistrează şi în 2017.
Dincolo de explicaţiile pur meteorologice ale originii expresiei „gerul Bobotezei”, mai există însă şi un motiv mistic, metaforic. Etnologul Tudor Sălăgean consideră că inclusiv semnificaţia teologică a acestei sărbători a ajutat la apariţia „gerului Bobotezei”.
Boboteaza este o sărbătoare legată de ape, pentru că este asociată cu botezul Domnului. Este, de asemenea, asociată cu practicile magice, cu lucrurile minunate, pentru că este momentul epifaniei. Dar este şi momentul de încheiere al sărbătoriilor de peste an, ultima dintre Sărbătorile de Iarnă. Din acest punct de vedere trebuie să ne gândim şi la faptul că „gerul Bobotezei” încheia o perioadă de sărbătoare şi deschidea o perioadă oarecum aridă de iarnă, care se încheia abia odată cu sărbătorile de la începutul primăverii. (Tudor Sălăgean)
Dincolo de explicaţiile meteorologice sau teologice ale apariţiei expresiei „gerul Bobotezei”, dincolo de problemele pe care frigul, ninsorile şi viscolul le creează în această perioadă autorităţilor şi populaţiei, există totuşi şi o parte bună a lucrurilor.
În tradiţia populară, dacă de Bobotează e ger, acest lucru este considerat un semnal pozitiv, un semn de noroc şi un semn al unui an foarte bun, plin de rod şi de prosperitate. (Tudor Sălăgean)
Mihai Miclăuş