S-a lansat o nouă teorie despre povestea Titanicului
A fost lansată o nouă teorie fascinantă despre povestea Titanicului.
Articol editat de cristina.rusu, 6 ianuarie 2017, 10:00
Potrivit jurnalistului Senan Molony, care explică descoperirea sa într-un documentar la televiziunea britanică Channel 4, principala cauză a scufundării navei în aprilie 1912 ar fi fost un incendiu în interiorul carenei, de care constructorii aveau cunoştinţă, şi nu atât de mult icebergul de care s-a izbit în Oceanul Atlantic.
Din analiza unor fotografii, a reieşit că existau semne de flăcări care s-ar fi întins spre cazanele transatlanticului, în timp ce încă se afla în portul din Belfast, unde a fost construit. S-a încercat stingerea incendiului, însă fără succes.
Programul navei a fost totuşi respectat, deşi incendiul a continuat până când vaporul s-a lovit de iceberg.
În dezastrul care a urmat, au murit 1.500 de persoane şi responsabilii companiei constructoare au ordonat oficialilor de la bord să nu dezvăluie nimic despre incendiu, pentru a nu li se aduce acuzaţii grave.
Din cercetările conduse de Molony, a reieşit şi strădania de a ascunde daunele pe care ambarcaţiunea le avea încă de la călătoria sa inaugurală.
Pentru a evita ca pasagerii să devină bănuitori, Titanicul a acostat în portul din Southampton pe partea intactă.
Ancheta oficială privind Titanicul a definit scufundarea ca un act al lui Dumnezeu – a spus Molony -. (Dezastrul) nu este simpla poveste a unui iceberg, ci este o furtună perfectă de factori extraordinari, care au acţionat concomitent: focul, gheaţa şi o neglijenţă criminală.
Chiar dacă nu ar fi existat coliziunea, înainte de a ajunge la New York, nava ar fi putut suferi din cauza producerii unor „explozii grave”. Probabil că Titanicul era deja sortit pieirii înainte de a trece Oceanul.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.