Se schimbă filozofia de alcătuire a bugetului
Echilibrarea bugetelor de funcționare a unităților administrativ-teritoriale va avea la bază o altă filozofie decât până acum, a declarat vineri, 6 ianuarie, senatorul Ioan Deneș, secretar al Comisiei pentru Administrație Publică și Organizarea Teritoriului din Senat.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 ianuarie 2017, 15:57
Astfel, atunci când se va discuta despre echilibrarea bugetelor municipiilor, orașelor, respectiv comunelor se va ține seama în primul rând de populația acestora, urmărindu-se dacă veniturile proprii ale unității administrativ-teritoriale asigură un nivel de minimum 750 de lei pentru fiecare locuitor.
Va fi gândit un nou mod de echilibrare a acestor bugete. Pentru fiecare locuitor al comunității respective, pentru buna funcționare a unității administrativ-teritoriale s-a considerat că este nevoie de 750 de lei per locuitor. Care, sigur, înmulțit cu numărul de locuitori va da acel buget de funcționare. Care, dacă nu va fi acoperit din taxele și impozitele locale strânse în comunitatea respectivă, va fi completat de la bugetul de stat. (senatorul Ioan Deneș)
Senatorul Ioan Deneș a estimat că pe noua filozofie bugetară, din încasările făcute la impozitul pe venit, unităților administrativ-teritoriale le va reveni un procent de peste 90 la sută, față de circa 70 la sută până acum.
Florin Săsărman
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.