Orașul Subteran, unul dintre cele mai vechi orașe locuite, din întreaga lume
Italia este una dintre cele mai frumoase țări din Europa și din lume, asta fără doar și poate. Recunosc, este și una dintre destinațiile mele preferate de vacanță și țara în care am fost de cele mai multe ori. Ca și turist împătimit, după ce vezi Roma, Florența, Milano, Napoli, Veneția sau Verona îți spui că ai văzut cam tot ce se putea vedea în această țară. Ei bine, eu cel puțin m-am înșelat. La sfârșitul anului trecut, am avut șansa să mă aflu în sudul Italiei, la Bari. O zonă superbă, încărcată de istorie și vestigii și cunoscută mai ales pentru orășelele Polignano a Mare și Alberobello. Frumoase, într-adevăr. Dar, orașul care pe mine m-a impresionat cel mai tare din această zonă a fost Matera. Înainte să-l vizitez nu știam mare lucru despre Matera. Poate doar imaginile văzute pe internet. Dar odata ce ajungi să-l vezi cu ochii tăi și să îl bați la pas, rămâi cu adevarat impresioanat.
Asta pentru că Matera mai este cunoscut și sub denumirea de “Orașul Subteran”, fiind unul dintre cele mai vechi orașe locuite, din întreaga lume. Metropola este alcătuită doar din clădiri vechi, de o însemnătate uriașă, Matera face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO încă din anul 1993.
Articol editat de Carmen Sas, 7 ianuarie 2017, 06:00
Romanii au fondat Matera în secolul al III-lea înainte de Hristos, denumit pe atunci Matheola. Luptele dintre bizantini și împărații germani dintre secolele al IX-lea și al X-lea au distrus partial orașul, reconstruit mai târziu. Numeroase epidemii și cutremure pun din nou Matera la pământ, dar iar și iar orașul renaște din propria cenușă. Construcții de astăzi urmeză întocmai liniile clădirilor inițiale . Un labirint de clădiri construite una peste alta, un labirint de străduțe înguste și întortocheate pe care cu siguranță te-ai pierde rapid dacă nu ar exista indicatoare turistice.În orasul vechi din nu se poate intra cu masina iar traseul se poate face doar pe jos. Și trebuie să ai antrenament ca să rezițti pe zecile de străduțe care formează un adevărat labirint.
Cea mai veche structură a orașului se numește Sassi di Matera. Se spune că zona ar fi fost construită încă din Epoca Preistorică și se vehiculează că ar fi prima așezare umană din Italia. Clădirile din Sassi au fost sculptate în rocă calcaroasă, fiind adevărate caverne.
Peste 3 milioane de turiști vizitează anual Matera și va deveni, cu siguranță, și mai cunoscută, dat fiind faptul că va fi Capitală Culturală Europeană în anul 2019, alături de orașul Plovidiv din Bulgaria.
Dan Izvoreanu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.