[VIDEO] Frigul se combate pe lacuri cu…copci
Înghețul prelungit dă bătăi de cap administratorilor de lacuri cu fond piscicol, care trebuie să se asigure că apa de sub stratul gros de gheață rămâne oxigenată. În caz contrar se produce mortalitate piscicolă, astfel că în aceste zile reci, pe gheața groasă de pe lacuri pot fi văzuți mai mulți paznici care taie gheața, decât pescari care să pescuiască la copcă.
Articol editat de cristina.rusu, 7 ianuarie 2017, 06:00 / actualizat: 10 ianuarie 2017, 10:07
Lacul Brăteni este unul dintre cele mai cunoscute și căutate lacuri de pescuit la crap din Transilvania.
Pe cele circa 25 de hectare de gheață ale sale, paznicii de aici taie în fiecare dimineață peste 30 de copci în gheață, de cca 3 metri pătrați fiecare.
Copcile au în jur de doi metri lungime și un metru și jumătate lățime. Facem treizeci și două – treizeci și trei de copci în total, în fiecare dimineață. În nopțile mai geroase se face o gheață de 7 – 8 cm grosime. Acuma, gheața are cam douăzeci și cinci de centimetri grosime pe lac. Nu am găsit exemplare moarte. Pe acest lac nu se pescuiește la copcă. (Colțea Patrițiu, paznic)
Pe balta Otto de la Uriu paznicii ies pe gheață să taie copci chiar de mai multe ori pe zi, întrucât în acest lac există o mare densitate piscicolă.
Stăm de vorbă cu unul dintre paznicii lacului, Simion Pop:
Noi tăiem gheața cam la un metru pe un metru și avem pe cele trei hectare ale lacului cam 12 – 13 copci. Aerisim apa tot timpul, chiar și noaptea ne trezim de multe ori și spargem gheața de pe copci. Este adevărat că a fost un an în care am avut ceva mortalitate piscicolă aici, din cauza că apa nu a fost suficient de bine oxigenată. Acuma, pe lacul nostru mai vin și pescarii să pescuiască la copcă și chiar prind pește!(Simion Pop)
În aceste lacuri este predominantă populația de crap, dar alături de acesta mai trăiesc și alte specii, care sunt chiar mai vulnerabile atunci când îngheață și apa este mai puțin oxigenată.
La temperatura apei de sub patru grade, crapului îi scade ritmul cardiac și el hibernează, consumând mai puțin oxigen. În lacurile care au mâl, el intră în acesta și mai iese de acolo doar când se dezgheață și temperatura apei crește. În majoritatea lacurilor de la noi predomină crapul, apoi fitofagul, șalăul, carasul, bibanul și somnul. Ei bine, când nu este oxigen în apă, prima dată moare șalăul, după aceea fitofagul și apoi crapul.(Adrian Seni, campion la pescuit la crap)
Că paznicii lacurilor pe care de primăvara și până toamna se pescuiește intens au grijă ca apa să rămână oxigenată nu poate decât să-i bucure pe pescari, amatori sau profesioniști, deopotrivă. Noi credem că le-am dat acum o veste bună…
Florin Săsărman
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.