Orologiile și blidele de lut de la Salva
În perioada sărbătorilor de iarnă mulți români stabiliți în străinătate s-au întors acasă, pentru a fi aproape de cei dragi.
Articol editat de cristina.rusu, 8 ianuarie 2017, 06:00
Unul dintre aceștia este Gheorghe Ani, din Salva, care de fiecare dată când se întoarce în casa părintească aduce cu el o parte din obiectele vechi pe care le-a colecționat de-a lungul anilor în Nurnberg, unde trăiește de circa un sfert de veac.
Este vorba de ceasuri cu pendul, de radiouri vechi de peste o jumătate de veac și de multe altele, cu care își decorează casa părintească, spre uimirea consătenilor săi.
Una dintre cele mai prețioase achiziții de epocă o reprezintă radioul marca Simetra, o adevarată combină muzicală cu lămpi, aflată în perfectă stare de funcționare.
Este o combină de aproape doi metri, cu aparat de radio și televizor. Cineva din Nurnberg a vrut s-o arunce, dar i-am cerut-o eu. Cutia sa este din lemn de nuc și, chiar dacă televizorul nu mai există, radioul funcționează pefect. La fel și pick-up-ul, care poate să schimbe automat șase discuri, ne explică Gheorghe Ani.
Pe pereții antreului casei părintești de la Salva, Gheorghe Ani a atârnat o parte dintre ceasurile sale cu pendul. Toate sunt în stare de funcționare, iar gazdei noastre îi face mare plăcere să ne arate cum bat ora exactă sau jumătățile de oră.
Pentru a le asculta, parcă trebuie să oprim timpul în loc, semn că în vechime, oamenii aveau mai mult timp!
Alături de radiourile și ceasurile cu pendul de epocă, sunt așezate și fragmente de vitralii, pentru că Gheorghe Ani a lucrat aproape două decenii în acest domeniu, în Germania.
Artist plastic la origine, Gheorghe Ani a decorat o parte dintre camerele casei părintești din Salva așezând piesele sale de colecție lângă cele ale părinților săi, și vorbim aici de blide de lut sau peretare țărănești.
Prin ticăitul acestor ceasuri frumoase am încercat să răsplătesc răbdarea părinților mei, în special a mamei mele. Când încep pendulele să bată, rezonează și blidele de pe poșta asta veche de deasupra, chiar dacă sunt prinse pe scândură prin cuie de lemn. Sunt acolo vreo treizeci de blide de lut, foarte vechi! (Gheorghe Ani)
Onița Ani, are 83 de ani și spune că îi plac foarte mult ceasurile aduse de fiul său.
Mie îmi plac foarte mult! Pui mâna pe ele și le privesc, le ascult, mai ales în nopțile când nu pot să dorm. Se potrivesc după cum le potrivești! Eu i-am dat ideea lui Gicu cum să le aranjeze, mai ales farfuriile, că am avut un moș care punea farfuriile pe lemn, nu cu cuie în perete. Când vin oamenii din sat și intră aici să minunează tare de tot și rămân…trăzniți!, ne spune mama artistului.
Pentru că timpul curge la fel atât într-o casă veche din Nurnberg, cât și într-o casă țărănească din Salva, potrivirea dintre orologiile lui Gheorghe Ani și blidele din lut ale strămoșilor săi este un lucru firesc. La mulți ani, tuturor!
Florin Săsărman
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.