„Plouă, ninge, noi mergem pe calea ferată!”
Automatizarea instalațiilor de manevră și siguranța circulației la calea ferată a dus la dispariția unor meserii intrate în folclorul românilor, cum sunt cele de acar sau cantonier.
Articol editat de Carmen Sas, 10 ianuarie 2017, 13:41 / actualizat: 13 ianuarie 2017, 11:00
O altă meserie exotică, să spunem așa, continuă însă să existe și vorbim aici de revizorii de cale ferată, oameni care parcurg zilnic zeci de kilometri pe jos, între șinele de cale ferată, între două sau mai multe stații. Responsabilitatea meseriei îi obligă să facă acest lucru zilnic, indiferent de condițiile meteo de afară.
Pe revizorul de cale Năsui Gavrilă l-am remarcat într-una dintre zilele geroase ale acestei ierni, când el pășea de pe o traversă pe alta pe calea ferată dintre Bistrița și Luduș, în apropiere de Lechința.
Afară era viscol iar temperatura ambiantă era sub minus 10 grade Celsius. Opresc masina şi îl intreb ce face:
Verific șinele, joantele, trifoanele și buloanele, înlătur zăpada de la trecerea de nivel cu drumul, strâng șuruburile și înlocuiesc ce lipsește. În fiecare zi fac cam 12 km pe calea ferată. Noi răspundem de siguranța circulației, a trenurilor, a călătorilor și dacă se întâmplă ceva, noi suntem primii trași la răspundere. Plouă, ninge, noi mergem pe calea ferată!
Revizorul de cale are îndatoriri precise: el trebuie să depisteze orice defect care apare la calea de rulare. Unele apărute natural, altele făcute chiar de mâna omului.
Multe s-au furat de la calea ferată și chiar și în ziua de astăzi încă se mai practică. Se fură tot ce se poate desface. S-au furat destul și fire de cupru, dar acuma nu mai sunt, că s-au scos chiar din cauza asta, după ce s-a furat toată linia, de la Măgheruș la Luduș.
Omul nostru își iubește meseria, se vede imediat acest lucru. Poate și pentru că o prestează direct în natură.
Este frumos, mai ales iarna, când mai vedem câte un animal sălbatic prin apropiere. Uneori mai lovește garnitura câte o sălbăticiune, în special căprioare. Asta este, nu oprește trenul pentru o căprioară!
Se întețește vântul și îmi fac griji pentru omul pe care îl las să meargă pe jos, pe calea ferată. Dar el, l-ați auzit, nici nu simte că este iarnă. Așa se întâmplă când îți iubești meseria!
Florin Săsărman
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.