Ascultă Radio România Cluj Live

Floreştiul e sufocat de gunoaie iar autorităţile ce fac? Se ceartă…!

– Domnule primar, să vorbim pe rând… (prefectul Gheorghe Vuşcan)
– Păi nu mai dialogăm? Lăsaţi-mă să dialoghez, ce mă puneţi la punct de parcă aş fi elev de clasa I-a şi dvs. învăţătorul? (primarul Florestiului, Horia Şulea)

criza-gunoaielor-din-floresti
Foto: Criza gunoaielor a luat sfârşit, la Floreşti

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 11 ianuarie 2017, 18:00

– Eu nu mai am ce discuta! V-am prezentat balanţa de plăţi şi aţi pus-o pe Facebook! Păi în condiţiile astea nu mai arăt niciun act! (directorul firmei de salubritate din Floreşti, Florin Otrocol)
– Dumneata să nu mai vorbeşti, că ţi-ai dat demisia! (consilier local din Floreşti)
– Din 27, domnu’! Din 27 ianuarie va fi demisia mea în vigoare. Până atunci eu conduc firma! (Florin Otrocol)
– Poţi să pleci de acuma şi s-o laşi pe doamna să managerieze! (consilier local)
– Mi se pare mie sau am devenit cam intimi? (Florin Otrocol)

În timp ce comuna clujeană Floreşti e sufocată de gunoaie, reprezentanţii administraţiei locale mai mult s-au certat la întâlnirea organizată de prefectul Gheorghe Vuşcan pe această temă:

Am convocat această întâlnire pentru că e o situaţie disperată la Floreşti. Nu ne putem face că nu vedem! Cetăţenii sunt disperaţi în Floreşti! Sute de reclamaţii! Că pe ei nu-i reprezintă nimeni. Eu nu pot să mă implic în deciziile consiliilor locale. Consiliile locale şi primarii trebuie să decidă cum îşi gospodăresc comunitatea. Şi au decis prost în privinţa deşeurilor! (prefectul Gheorghe Vuşcan)

Pentru ridicarea deşeurilor menajere, Floreștiul împreună cu primăriile comunelor din Gilău, Căpuş şi Măguri Răcătău au înfiinţat o societate pe care o administrează în comun. Dar, la momentul asocierii, firma a fost gândită pentru maxim 20.000 de locuitori, iar acum numai în Floreşti trăiesc peste 25.000 de oameni. În plus, doar jumătate dintre floreșteni îşi plătesc taxa pentru ridicarea gunoiului.

Viceprimarul din Gilău, Okos Carol, spune că, în aceste condiţii, achiziţia de autoutilitare de mare capacitate e prima măsură care trebuie luată. În plus, el consideră că taxa pentru salubritate ar trebui majorată la 14 lei pe persoană, adică dublu faţă de cât este în prezent:

Soluţia este una singură: din păcate, chiar dacă este o măsură nepopulară, va trebui să ridicăm preţul. Şi-n al doilea rând ar trebui să recapitalizăm societatea, pentru că mijloacele de care uzează această societate la această oră sunt total depăşite! Trebuie să cumpere maşini, trebuie să aibă o dotare tehnică corespunzătoare pentru a putea face faţă afluxului extraordinar de deşeuri care se produc în cele patru comune. (viceprimarul Gilăului, Okos Carol)

În Consiliul Local Floreşti s-a încercat de două ori până acum aprobarea unei majorări de capital la firma de salubritate dar cererea a fost de fiecare dată respinsă. Primarul Horia Şulea spune că mai are nevoie de un singur vot pentru aprobarea acestei hotărâri şi va încerca să îl obţină la şedinţa din 19 ianuarie:

Credeam că de la această întâlnire, la care am fost convocaţi de prefect, plecăm cu o soluţie clară, iar maşinile vor intra imediat după aceea la ridicat deşeurile menajere. Nu s-a ajuns aici pentru că nimeni nu are soluţii magice. Sper că în următoarea şedinţă de Consiliu să am votul majorităţii. Dacă voi găsi înţelegere e OK, mergem înainte şi alocăm fondurile de care societatea de salubrizare are nevoie, dacă nu voi găsi înţelegere chiar nu ştiu care este varianta. (primarul Horia Şulea)

Consilierul Local din Floreşti, Adrian Mic, este printre cei care s-au opus alocării de fonduri şi spune că după această întâlnire poziţia lui a rămas neschimbată:

În situaţia în care ni se prezintă modul de utilizare a banilor, un program de investiţii legat de cumpărarea de utilaje pentru a face faţă colectării gunoiului, dacă avem certitudinea că prin alocarea banilor se poate rezolva această problemă vom vota mărirea de capital. Dacă nu ni se prezintă acest program n-o să putem vota, pentru că nu ştim unde se duc banii şi pe ce vor fi cheltuiţi. (consilierul Adrian Mic)

Între timp, primăria Floreşti a demarat procedurile pentru amenajarea unei rampe de depozitare care va rezolva în mare parte problema gunoaielor. Investiţia ar putea fi gata cel mai devreme în iunie, iar aici vor fi sortate şi reciclate deşeurile menajere. În acest fel, spre rampa de la Oradea vor fi transportate doar gunoaiele nereciclabile, adică cu până 60% mai puţin decât se trimite în prezent. Iar odată cu scăderea cantităţii de deşeuri se vor reduce proporţional şi costurile legate de transportul şi depozitarea lor într-o rampă autorizată.

 

Mihai Miclăuş

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Reportaje joi, 9 ianuarie 2025, 15:46

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi

Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în...

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje miercuri, 8 ianuarie 2025, 16:50

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România

Sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 17:00, pasionații de fotografie și artă sunt invitați la expoziția anuală de fotografie „We Are Varadinum...

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje luni, 6 ianuarie 2025, 00:00

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii

Boboteaza sau Epifania este sărbătorită astăzi de către Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică.   Boboteaza încheie ciclul celor 12...

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii
Reportaje marți, 31 decembrie 2024, 23:00

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]

Mulți dintre voi știți că există niște superstiții legate de noaptea de Revelion. Se zice că trebuie să purtam ceva roșu, să avem bani la...

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]
Reportaje luni, 30 decembrie 2024, 13:39

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor

A fost un an plin de provocări și emoții intense pentru Denisa Cherecheș.   Tânăra absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie...

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor
Reportaje vineri, 27 decembrie 2024, 13:57

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” se desfășoară vineri 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun,...

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO