Animal de companie: Cinci sfaturi pentru o iarnă frumoasă alături de cei dragi
Salut și bine v-am găsit în această zi geroasă la rubrica noastră Animal de companie! Apropo de temperaturile scăzute din luna această, vă invit astăzi să descoperim împreună câteva sfaturi pentru a le face viața mai ușoară și plăcută prietenilor noștri în această perioadă.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 ianuarie 2017, 06:00
1. La curte sau în casă?
Dap, chiar dacă e vorba de animale ținute în casă sau afară la curte – tot trebuie să le oferim o atenție deosebită iarna. Pe de o parte, dacă animalul stă în casă cu noi, e important să ne gândim la momentele de plimbare și joacă afară. Chiar dacă este frig, timpul petrecut afară nu trebuie eliminat complet, ci doar făcut în condiții de siguranță pentru animal și unde e cazul, chiar cu o gecuță.
De exemplu, în cazul cățeilor putem să aplicăm aceeași regulă ca și pentru noi, o plimbare sau joacă în parc poate dura cât noi rezistăm – nu foarte mult, dar ne prinde bine! Oricum, mie îmi arată Leia, câinele meu, că i-a cam ajuns și se întoarce spre casă hotărâtă.
Acum, când ne întoarcem în casă, știu că trebuie să fiu atentă să nu o spăl cu apă prea caldă și să o dau cu cremă pe pernuțele de la picioare. Așa cum noi avem grijă de mâinile și tenul nostru iarna, și animalele au nevoie. Le puteți lua crema specială pentru pernuțe de la farmaciile veterinare. Concentrația mare de sare și alte substanțe chimice folosite pentru dezghețarea drumurilor pot afecta pielea animalului și chiar intoxica odată ce acesta începe să se curețe pe blană și lăbuțe.
Pe de altă parte, dacă aveți animal la curte – sfatul nostru este să verificați următoarele lucruri. Adăpostul animalului să fie cu minimum o palmă mai înalt de nivelului solului, să rămână mereu uscat, recomandăm fânul și rumegușul în locul păturilor care pot îngheța de la zăpadă. Și-un ultim aspect important – să fie ferit de vânt, intrarea în cușcă poate fi din plastic sau o prelată de cauciuc.
2. Hidratarea și dieta de iarnă
Chiar dacă afară e cald, vară sau ger, iarnă – apa este foarte importantă pentru sănătatea animalului. Acum ghinionul nostru este că sub 0 grade apa îngheață rapid, de-asta putem să punem apă fierbinte la început și să verificăm periodic vasul cu apă. Și încă un aspect important, e recomandat să trecem pe vase de plastic iarna. Poate ne-amintim din copilărie ce dureros e să ne înghețe mâna pe metal – la fel se poate întâmpla și cu limba câinelui. Și-acum dacă tot ne gândim la îngheț…câteva kilograme în plus îi poate ajuta să treacă cu bine peste iarnă. Nu vă îngrijorați, nu îi dăunează sănătății deoarece consumul caloric la temperaturi scăzute este mare.
3. Atenție la neatenție – substanțe toxice
În continuare, atenție mare la emițătoarele de căldură. În special la un motor nu demult închis care poate atrage o pisică sau un câine friguros! Așa că nu uitați să verificați sub mașină, roți și capotă dacă nu cumva cineva a adormit pe acolo. Și dacă tot sunteți în zona garajului, puneți sticla de antigel în dulap, deoarece este letal pentru animalele noastre.
4. Invitația la joacă în natură
Poate vă gândiți la o plimbare prin natură, la pădure și-o joacă-n zăpadă. Sfatul nostru este să mergeți în zone pe care le cunoașteți, să evitați zonele cu bălți sau lacuri pe care câinele poate aluneca sau chiar sparge și să se ude. La fel cum noi putem degera, aluneca și rupe membrele – pot și ei!
5. Distracție plăcută!
Chiar dacă ne e frig și nu e tocmai confortabil – iarna e un anotimp frumos, de care ne putem bucura alături de cei dragi și cu aceste sfaturi considerăm că atât noi, cât și animalele noastre putem avea o iarnă frumoasă!
Carina Matei
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.