Cum să trăieşti sănătos până la 110 ani respectând Dieta longevității
Valter Longo este un cercetător italian specializat în biochimie și neurobiologie, care trăiește în America și a studiat vreme de 25 de ani dieta persoanelor care trăiesc cel mai mult pe Terra. Rezultatele cercetărilor sale au fost incluse într-un volum de mare succes, intitulat chiar ”Dieta longevității”.
Articol editat de Carmen Sas, 12 ianuarie 2017, 16:49 / actualizat: 15 ianuarie 2017, 11:11
Volumul cuprinde informații importante privind procesul de îmbrătrânire. Valter Longo spune că mâncarea poate accelera îmbătrânirea celulară. Ideea cea mai importantă este că alimentația pe care o alegem ne influențează starea de sănătate și vârsta până la care trăim. El a studiat populațiile cele mai longevive care trăiesc în Ecuador, în Sardegna, în insulele Grecești și în Japonia.
Ce să mâncăm, așadar? Regulile de bază sunt: puține protenie, carbohidrați complecși proveniți din cereale integrale, multe verdețuri, puține fructe, leguminoase și ulei de măsline. Apoi, un capitol separat este postul, care are un rol important în dieta longevivilor planetei. În sensul că, o dată la șase luni, timp de 5 zile la rând ar trebui să încercăm să mâncăm o cantitate foarte mică de alimente.
În restul anului, principiile sunt următoarele. Pește de 2-3 ori pe săptămână, evitând speciile care provin din ape poluate cu metale grele, cum ar fi somon sau ton. Se recomandă să alegem peștele de apă dulce, sau peștele oceanic de mici dimensiuni, sardine, merluciu sau fructe de mare. Sunt binevenite cantități importante de leguminoase, fasole, năut, mazăre.
Dieta longevității este bogată în grăsimi nesaturate, cum ar fi cele conținute de nuci, migdale, alune, ulei extravirgin de măsline. Carbohidrații complecși nu trebuie să lipsească: pâine integrală, legume cu frunze verzi, cât mai puțină făină albă.
Conform teoriei lui Valter Longo, adulții tineri nu ar trebui să mănânce deloc carne. La copii se recomandă carnea, dar de preferat cea albă, nu cea roșie. După 70 de ani însă, se reintroduce carnea, pentru a nu pierde din masa musculară.
Un alt sfat este să se mănânce într-un interval de 12 ore (spre exemplu, dacă prima masă o luați la opt dimineța, cina nu va fi mai târziu de ora 8 seara). Nu se mănâncă nimic cu 3-4 ore înainte de a merge la culcare.
Pentru persoanele cu probleme de greutate se recomandă doar două mese pe zi, mic-dejun și prânz, sau mic-dejun și cină, dar și două gustări de maxim 100 de calorii, care să nu conțină zahăr.
Zahărul trebuie redus la maxim.
Este obligatorie activitatea fizică. O plimbare lungă și energică, bicicletă, înot sau alergare, timp de 30-40 minute odată la două zile, sau minim 2 ore în weekend.
Doina Borgovan/art.tradus din Corriere della sera
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.