Oamenii care locuiesc în apropierea marilor căi rutiere predispuși la demență
Articol editat de cristina.rusu, 12 ianuarie 2017, 06:00 / actualizat: 13 ianuarie 2017, 11:01
Persoanele care trăiesc în apropierea unor mari căi rutiere sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta forme de demenţă precum boala Alzheimer, afirmă un studiu vast publicat săptămâna trecută în revista medicală britanică „The Lancet”.
În schimb, studiul nu a reuşit să stabilească vreo legătură între expunerea la traficul rutier şi alte două maladii neurologice, boala Parkinson şi scleroza în plăci.
Studiind peste 6 milioane de adulţi care trăiesc în provincia canadiană Ontario între 2001 şi 2012, cercetătorii au estimat că 7 – 11% din cazurile de demenţă observate la persoanele care trăiesc la mai puţin de 50 de metri de o stradă cu trafic intens ar putea fi atribuite expunerii la circulaţia rutieră.
Riscul creşte cu 7% în cazul persoanelor care trăiesc la mai puţin de 50 de metri de o asemenea arteră, cu 4% la cele care trăiesc la o distanţă cuprinsă între 50 şi 100 de metri şi este de 2% la cele care trăiesc la o distanţă cuprinsă între 100 şi 200 de metri.
În cazul acelor persoane care locuiesc la o distanţă mai mare de 200 de metri de o cale rutieră circulată, riscul devine inexistent, potrivit cercetătorilor conduşi de dr. Hong Chen, de la Agenţia de Sănătate Publică din Ontario.
Ei au mai descoperit că cei doi poluanţi care sunt foarte implicaţi în apariţia cazurilor de demenţă sunt dioxidul de azot (NO2) şi particulele fine, emise de vehiculele cu motor, deşi există şi alţi factori precum zgomotul care ar putea juca un rol însemnat în apariţia acestor maladii.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.