Ascultă Radio România Cluj Live

Oamenii care locuiesc în apropierea marilor căi rutiere predispuși la demență

colaj

Oamenii care locuiesc în apropierea marilor căi rutiere predispuși la demență

Articol editat de cristina.rusu, 12 ianuarie 2017, 06:00 / actualizat: 13 ianuarie 2017, 11:01

Persoanele care trăiesc în apropierea unor mari căi rutiere sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta forme de demenţă precum boala Alzheimer, afirmă un studiu vast publicat săptămâna trecută în revista medicală britanică „The Lancet”.

În schimb, studiul nu a reuşit să stabilească vreo legătură între expunerea la traficul rutier şi alte două maladii neurologice, boala Parkinson şi scleroza în plăci.

Studiind peste 6 milioane de adulţi care trăiesc în provincia canadiană Ontario între 2001 şi 2012, cercetătorii au estimat că 7 – 11% din cazurile de demenţă observate la persoanele care trăiesc la mai puţin de 50 de metri de o stradă cu trafic intens ar putea fi atribuite expunerii la circulaţia rutieră.

Riscul creşte cu 7% în cazul persoanelor care trăiesc la mai puţin de 50 de metri de o asemenea arteră, cu 4% la cele care trăiesc la o distanţă cuprinsă între 50 şi 100 de metri şi este de 2% la cele care trăiesc la o distanţă cuprinsă între 100 şi 200 de metri.

În cazul acelor persoane care locuiesc la o distanţă mai mare de 200 de metri de o cale rutieră circulată, riscul devine inexistent, potrivit cercetătorilor conduşi de dr. Hong Chen, de la Agenţia de Sănătate Publică din Ontario.

Ei au mai descoperit că cei doi poluanţi care sunt foarte implicaţi în apariţia cazurilor de demenţă sunt dioxidul de azot (NO2) şi particulele fine, emise de vehiculele cu motor, deşi există şi alţi factori precum zgomotul care ar putea juca un rol însemnat în apariţia acestor maladii.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate