Masă caldă și o vorbă bună pentru nevoiașii din Sibiu
Oamenii care nu au posibilitatea de a-şi asigura o masă caldă pe zi, au şansa să ia prânzul în Sibiu, cel puţin odată pe săptămână la o cantină socială.
Articol editat de , 13 ianuarie 2017, 06:00 / actualizat: 13 iulie 2017, 12:48
Oamenii nevoiaşi beneficiază de o masă caldă şi de o vorbă bună în fiecare joi, la Biserica din Groapă din Sibiu. Cantina bisericii dispune de un spaţiu limitat, astfel că doar 25-30 de oameni pot să ia masa aici, iar numărul solicitanţilor ajunge uneori chiar şi până la 50.
Le dăm o masă caldă în incinta biroului meu personal. Am o cantină socială unde vin o pusderie. Mă doare inima, câteodată, pentru că trebuie să-i scot pe unii afară, vin peste ceea ce eu programez. Totuși încercăm să-i ajutam cum putem, o ciorbă, o friptură, pentru că am considerat că pentru ei nu este zi de post, toată viața lor e un post, dacă stăm să gândim, un post continuu. O bătrânică îmi spunea să le dau mereu de dulce pentru că mi-a spus:’’ Părinte eu nu manânc decât la Crăciun și la Paște, carne. Căutați și dumneavoastră, zice, și nu ne dati altceva de mâncare, pentru că ne bucurăm și noi de o pulpiță de găină, din când în când.’’ (părintele Constantin Mitea)
Cantina Municipală este de asemenea una din locaţiile frecventate de oamenii nevoiaşi. Aici fiecare, cu mic cu mare, poate să mănânce o masă caldă şi să ia cina la pachet. Mâncarea este pregătită cu mare dăruire, în fiecare zi oferindu-se alt fel.
Am pregătit ciorbă de varză, ca fel întâi și felul doi am pregătit ficat de porc cu cartofi în ceapă. Au slănină fiartă, astăzi, ou, ca desert biscuite și o jumătate de pâine de persoană. Meniul este diversificat. Se bucură, de mâncarea caldă, de 6 lei să te duci să cumperi două feluri de mâncare, și cină și pâine. (Elena Tarcea, bucătăreasă)
Beneficiarii sunt bucuroşi pentru orice ajutor şi spun că mâncarea de la cantină este foarte gustoasă şi săţioasă.
Am venit să mâncăm, doamnă, ne bucurăm mult de cantina asta. Cu aceasta avem foarte mare noroc, aici mâncăm și ne hrănim și acasă. În restul săptamânii ne hrănim și aici, ne hrănim și acasă, și suntem mulțimiți, să știți.
Am trei copii. Sunt mulțumită și cu mâncarea de aici că mi-o pune. Aici aduc o pituță toata ziua, eu mă bucur că mă servește. Mâncarea este foarte bună. Suntem mulțumiți, ne place cum ne servește, pe fiecare în parte. Au răbdare cu noi, cu toată lumea. Că suntem de toate națiile.
Este bună, este foarte bună. Banii care mi i-au tras mie ajutorul social că am lucrat în fabrică, mi dau acum înapoi.
Pentru a putea beneficia de aceste mese constante, oamenii nevoiaşi trebuie să îndeplinească lunar 78 de ore de muncă în folosul comunităţii.
Cristi Florea
Ascultă Radio Antena Sibiului online AICI.