Procedură inovativă în tratarea cariilor dentare
Plombele dentare ar putea ajunge doar o amintire, ca urmare a noii descoperiri făcute de cercetători.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 ianuarie 2017, 06:00
Oamenii de ştiinţă au constatat că un produs farmaceutic recomandat pacienţilor care suferă de boala Alzheimer poate stimula reconstituirea dentară şi poate repara cariile.
Specialiştii de la King’s College din Londra au descoperit că medicamentul Tideglusib stimulează celulele stem din pulpa dentară să genereze dentină – materialul mineralizat aflat sub smalţ. Dinţii au capacitatea de a regenera dentina în cazul în care pulpa dentară este expusă, ca urmare a unei traume sau infecţii, dar ei pot produce natural doar un strat foarte subţire, care nu este suficient pentru a umple cavităţile produse de carii. În schimb, Tideglusib deconectează enzima numită GSK-3, care împiedică formarea dentinei. Cercetătorii au arătat că este posibil ca un bureţel îmbibat în produsul farmaceutic să fie introdus în cavitatea produsă de carie, antrenând creşterea dentinei şi reparând pagubele produse, în decurs de şase săptămâni. Bureţeii sunt confecţionaţi din colagen şi se pot dezintegra cu timpul, lăsând în urmă dintele reparat.
Actualmente, dentiştii folosesc cimenturi sau paste pe bază de calciu şi siliciu pentru a umple cavităţile mai mari. Noua tehnică ar putea reduce necesitatea folosirii cimenturilor, care pot genera infecţii şi de multe ori trebuie înlocuite în repetate rânduri, ducând în final la extracţie dentară. Procedura a fost până acum aplicată doar pe dinţii unor şoareci, dar a demonstrat că umple tot locul deteriorat. Tideglusib s-a dovedit deja a fi un produs sigur în testele clinice pentru maladia Alzheimer, astfel că specialiştii sunt de părere că introducerea acestui tratament stomatologic ar putea fi accelerată.
Studiul a fost publicat în jurnalul Scientific Reports.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.