Veșnic tânăr și ferice
Fiecare generație a avut propria percepție despre Eminescu, dar toate au fost de acord că marele poet e un pisc al culturii române, inegalabil prin originalitate și geniu. Nu-mi amintesc când m-am întâlnit și eu cu marele poet, dar era undeva prin gimnaziu și, foarte probabil, era Scrisoarea a treia.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 ianuarie 2017, 06:00
Iată că azi, încă din clasele primare, copiii fac cunoștință cu marele poet. O clasă de școlari de la Elf a fost oaspetele secției de copii a Bibliotecii Județene Cluj, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale, care coincide cu data nașterii poetului.
Sunt surprins să văd câte știu elevii despre viața și personalitatea lui Eminescu: că a publicat prima poezie la 16 ani, dedicând-o dascălului său Aron Pumnul, că a fost, la un moment dat, sufleur și tatăl său i-a ascuns hainele ca să nu mai hoinărească prin țară cu trupa, că a studiat prin străinătați s.a.m.d. Cel mai mult m-a impresionat o fetiță, care, după ce mi-a recitat Ce te legeni, codrule?-s-a arătat sincer întristată de sfârșitul prematur al poetului, care mai avea încă multe de spus.
O lecție despre Omul Eminescu au luat copiii în secția de colecții speciale a bibliotecii, unde au văzut un manuscris eminescian cu scrisul migălos al poetului și caligrafia-i elegantă. Cât privește capacitatea sa titanică de muncă, cele 17 volume, cât cuprinde opera sa completă, stau cea mai vrednică mărturie.
Iată și programul complet al manifestărilor care vor avea loc la Biblioteca Județeană Octavian Goga, cu ocazia Zilei Culturii Naționale:
Sediul central, Calea Dorobanţilor nr. 104
Luni, 16 ianuarie 2017, ora 9.00
Omagiu lui Eminescu – activitate în cadrul proiectului „Scriitori români de ieri şi de azi”. Participă elevii clasei a III-a de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”.
Secţia pentru adolescenţi
Marţi, 17 ianuarie 2017, ora 12.00
Gândind la tine…- 167 de ani de la naşterea poetului, prozatorului şi publicistului Mihai Eminescu, participă elevii clasei a VIII-a de la Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” şi elevii clasei a X-a de la Colegiul Tehnic de Construcţii „Anghel Saligny”.
Secţia Împrumut pentru Adulţi şi Artă
Miercuri, 18 ianuarie 2017, ora 13.00
Eminescu în orizontul criticii
Invitaţi, domnul Constantin Cubleşan scriitor, critic şi istoric literar şi soprana Raluca Lucia Cîmpean.
Filiala „Traian Brad” Str. Izlazului nr. 18
Luni, 16 ianuarie 2017, ora 11.00
Într-o lume relativă – spectacol de imagine, muzică şi poezie organizat în parteneriat cu Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca. Participă elevii clasei a VIII-a B de la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă”.
Filiala Kogălniceanu, Str. M. Kogălniceanu, nr. 7
Ziua Culturii Naţionale – expoziţie de documente –
Marţi, 17 ianuarie 2017, ora 14.00
Bădiţa Mihai – Mihai Eminescu pe înţelesul copiilor – activitate în cadrul proiectului „Poveşti româneşti”. Participă clasele pregătitoare A şi C de la Colegiul Naţional „George Coşbuc”.
Filiala Zorilor, Str. Observatorului, nr. 1
Luni, 16 ianuarie 2017, ora 11.00
Dor de Eminescu – Şezătoare literară
Participă elevi din ciclul primar şi gimnazial de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”.
Ovidiu Moldovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.