Iarna petrecută în colibe din lemn și celofane
Aproape 60 de oameni trăiesc și înfruntă frigul pătrunzător al iernii în locuințe improvizate pe un spațiu îngust de pe platforma industrială a Bistriței, în imediata apropiere a unei căi ferate uzinale.
Articol editat de cristina.rusu, 17 ianuarie 2017, 06:00
Majoritatea lor sunt veniți din alte localități ale județului Bistrița-Năsăud și trăiesc din ceea ce adună din containerele de deșeuri menajere, din ce primesc de la alți oameni sau de la Crucea Roșie Bistrița.
Adăposturile acestor oameni sunt făcute din scânduri și sunt căptușite cu bucăți de covoare sau pături. Din fiecare adăpost iese câte un fir de fum, iar dimineața cei aflați în putere dintre ei pornesc spre cartierele orașului, să-și procure cele necesare traiului.
Suntem de vreo trei luni aicea și nu avem lemne, nu avem mâncare. Nu ne place la adăposturile de la primărie, că noi suntem învățați așa, să stăm pe afară. La primărie ne scoate afară în fiecare dimineață, ne spune unul dintre ei.
Între colibele din lemn acoperite cu celofane, sunt înconjurat de locatarii acestora, care sunt de-a dreptul prietenoși:
Domnule, eu am bărbat paralizat, acolo, în casă (!). Trăim din cerșit și ne mai aduc oamenii de mâncare, ne-a mai ajutat și Crucea Roșie. De haine și mâncare avem nevoie mai mare, să fie la copii. Astăzi mă duc cu un căruț de copii în pădure să aduc lemne, că nu mai avem și vine iară frigul mare, ne spune o femeie.
Majoritatea acestor oameni năpăstuiți de soartă sunt rromi, dar între ei sunt și câțiva bărbați și femei în putere, care ar putea să lucreze.
Am lucrat, da acuma, de când o venit frigul nu se mai lucrează acolo. Vrem să lucrăm oriunde, că putem lucra, spun câțiva bărbați.
Între acești oameni sunt și foarte mulți copii, de toate vârstele și observ și o femeie însărcinată. Unii dintre copii sunt dezbrăcați și ies afară în picioarele goale, pe zăpadă.
Cea mai în vârstă femeie dintre ei spune că ar vrea locuințe sociale de la primărie.
Plătim și noi, din alocația copiilor, numai să ne dea, spune femeia care pare să fie ascultată de toți ceilalți.
La Primăria Bistrița aflăm că deocamdată se lucrează la întocmirea listei de priorități pentru acordarea de locuințe sociale.
Am încercat să avem pe parcursul ultimei perioade o evidență a celor care s-au stabilit acolo, pentru că este o diferență esențială între cei care sunt cetățeni ai municipiului și față de care putem să mergem cu anumite tipuri de ajutoare, de la ajutor social și până la a le acorda o locuință.
Pentru cei veniți din alte localități, autoritatea competentă este cea din localitatea de domiciliu a fiecăruia. Este adevărat că unii dintre ei au făcut demersurile pentru obținerea unei locuințe sociale și comisia care analizează aceste cereri va avea, probabil până la sfârșitul acestei luni un clasament al punctajului obținut de fiecare solicitant, ne spune Mihai Ruști, purtătorul de cuvânt al instituției.
O altă variantă care ar putea fi luată în calcul de administrația locală pentru strămutarea oamenilor care locuiesc în locuințele improvizate de pe platforma industrială a orașului o reprezintă finalizarea unui proiect care se discută în consiliul local de ani buni, și anume montarea de locuințe modulare într-unul dintre cartierele aparținătoare municipiului.
Dar, până ce autoritățile vor hotărî ce se va întâmpla cu acești oameni fără locuințe, rămâne ca ei să înfrunte noul val de frig care se anunță pentru această săptămână, trăind în colibele din lemn și celofane, pe care și le-au făcut.
Din când în când sunt ajutați de Crucea Roșie Bistrița, acolo unde persoanele care vor să îi ajute pot face donații în alimente, haine și bani.
Florin Săsărman
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.