Mama sau tata? Concediu paternal sau concediu parental?
Românii nu se înghesuie să-și ia concediu paternal sau parental, considerând, conform tradiției, că mama e cea mai adaptată, biologic și social, creșterii copilului mic.
Articol editat de cristina.rusu, 17 ianuarie 2017, 16:48
Pentru a-i constrânge suplimentar, legislatorul a impus ca, la fiecare 11 luni, mama să cedeze o lună rolul său tatălui, altfel riscând să intre în concediu neplătit pentru această perioadă.
Cristina Grigore, de la asociația “Părinți clujeni“, crede că e o formă de supra-legiferare, statul amestecându-se, deja, prea mult în viața de familie și în repartizarea rolurilor în cuplu.
Neonatologul Marta Mureșan acuză faptul că parlamentarii n-au ținut cont de necesitatea multor mame de a alăpta, și la această vârstă a bebelușului, nepermițându-și, astfel, să meargă la serviciu.
Pe de altă parte, statisticile arată că româncele câștigă cu 10-15% mai puțin decât partenerii de viață, chiar pe aceleași funcții.
În acest context, multe cupluri lasă greul pe umerii femeilor în creșterea celor mici, bărbații aducând venitul cel mai substanțial din casă și preferând, astfel, să meargă în continuare la serviciu.
Ovidiu Moldovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.