Sport pentru sănătate: Ce trebuie să facem după ce ne reîntoarcem la mișcare
Întotdeauna în momentul în care ne reîntoarcem la mișcare, tendința este să exagerăm ca și cum am vrea să recuperăm cel puțin ultimele două săptămâni de pauză, dar din păcate este total greșit. Așa cum dacă ai uitat să îți iei un medicament la prânz, nu iei două seara, exact așa este și în sport, să faci 2-3 ore, în loc de una, pentru că nu te va ajuta.
Articol editat de cristina.rusu, 17 ianuarie 2017, 06:00
Dacă startul a fost luat greșit, riști să pierzi competiția.
Trebuie să știm exact ce ni se potrivește și să optăm pentru tipul de antrenament potrivit vârstei noastre, targetului nostru și nivelului nostru de antrenament, (nu te duci să faci haltere, dacă ești obez sau foarte slab sau nu mergi să faci balet dacă ești obez)
Avem nevoie de un echipament de sport adecvat tipului de mișcare pe care dorim să o facem, precum și de un sfat avizat al unui antrenor personal, (dacă este posibil)
De obicei în momentul în care oamenii se reîntorc la mișcare tind să reia lucrurile de unde au plecat și acest lucru este total greșit, poate duce la accidentări, la dureri de articulații sau chiar rupturi musculare.
În funcție de pauza făcută trebuie să știm că: înaintea fiecărui antrenament este nevoie de o încălzire de aproximativ 10-15 minute, asta în cazul în care decidem să ne antrenăm în sala de fitness (individual) iar dacă optăm să alegem clasele conduse de un instructor de aerobic, atunci nu avem nevoie de încălzire.
În momentul în care optăm pentru a participa la clasele de aerobic, trebuie să avem în vedere gradul de dificultatea a clasei respective, durata și nu în ultimul rând dacă ni se potrivește acel program. De exemplu: o persoană de 60 de ani nu ar trebui să participe la o clasă de Body Combat.
Mulți dintre noi au ca target scăderea în greutate, dar au parte de o mare dezamăgire în momentul în care își reiau activitatea sportivă și realizează că pe cântar au cu câteva sute de grame în plus, chiar kg.
Aici apare semnul de întrebare, ce am făcut greșit, ce se întâmplă cu mine?
În primul rând, rezultatele nu apar de la o zi la alta, (asta în cazul rezultatelor reale).
Exagerarea prin sport și înfometare duce la scăderea imunității, sporește accidentările, provoacă surmenare, iar pe timp îndelungat poate duce la diferite dezechilibre ale întregului organism.
Nu ne cântărim mai repede de o săptămână din momentul în care am început să facem mișcare.
Se consumă foarte multă apă, pentru că este bine de știut, setea apare doar în momentul în care coprul nostru se află într-o deshidratare severă.
Exagerarea prin sport, duce la poftă de mâncare sporită, iar principiul: pot să mănânc că am făcut sport este total greșit.
Este foarte important să știm: corpul nostru are nevoie de o perioadă de acomodare cu noua rutină, de aceea, abia după 2-3 săptămâni vor apărea rezultatele reale.
Mușchii cântăresc mai mult decât grăsimea, de aceea în momentul în care ai început să faci sport mai serios, cântarul nu mai este relevant, avem nevoie să urmărim progresele pe centimetru.
Dacă nici după 2-3 săptămâni nu apar rezultate, atunci vă puteți îndrepta către o persoană avizată, care să analizeze puțin dieta din momentul de față, precum și programul de antrenament pe care îl urmați.
Instructor World Class Cluj, Andreea Someșan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.