Ascultă Radio România Cluj Live

Cum scăpăm de oboseala acumulată în timpul sărbătorilor

Sărbătorile sfărșitului de an de-abia s-au terminat, ne-am odihnit şi am recuperat şi un pic de somn. Motiv pentru care ar trebui să ne simțim energici și plini de viață, gata să reluăm cu entuziasm rutina de zi cu zi.

Cum scăpăm de oboseala acumulată în timpul sărbătorilor

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 ianuarie 2017, 06:00 / actualizat: 23 ianuarie 2017, 10:09

În schimb iată-ne şi mai distruşi decât înainte. Cum este posibil? S-a întrebat recent revista New Scientist, pornind de la rezultatele unui studiu olandez la care au participat 20.000 de oameni şi din care reiese că 30% din persoanele care se duc la medic în această perioadă se plâng de o senzaţie de oboseală constantă, în timp ce 20 % din oameni au simţit cel puţin odată în viaţă o senzație de slăbiciune atât de accentuată, încât le-a compromis viața de zi cu zi.

Astenia, așa cum se numeşte în limbaj medical, apare din ce în mai des în fişele medicale, iar în ultimii zece ani, s-a înregistrat o creștere a acestei afecţiuni, în special în rândul tinerilor – confirmă Ovid Brignoli, vicepreşedinte al Societăţii Italiene de Medicină Generală şi Îngrijire primară (Simg).

Primul pas care trebuie făcut întotdeauna este de a înțelege dacă aceasta nu este cumva un simptom secundar al unei alte boli. Anemia, bolile tiroidiene, deficitul de vitamina D, sunt câteva dintre afecţiunile care pot induce o stare de oboseală care nu trece nici măcar prin odihnă. Lucru valabil şi în cazul unor afecţiuni psihice, unde oboseala este una dintre primele manifestări ale depresiei. Înainte de a ne gândi la alte cauze posibile, este esențial să se excludă faptul că senzaţia de epuizare ţine de probleme organice sau psihice și, în caz afirmativ, este evident necesar să se trateze în primul rând boala de bază.

Atunci când nu există nimic care poate explica senzaţia de slăbiciune care apare deja de la primele ore ale dimineții, foarte probabil că vina o poartă un dezechilibru al stilului de viață, care contrastează cu ritmul ceasului nostru biologic.

Mary Harrington, de la Smith College din Northampton, Massachusetts, investigând corelările biologice ale oboselii care nu are alte cauze medicale, a constatat că o modificare a ritmul circadian poate provoca oboseala chiar şi în absenţa unui deficit de somn. În această perioadă a anului, în care zilele sunt mai scurte și este mai puțină lumină se produce mai multă melatonina, motiv pentru care e posibil să simţiţi mai des o oboseală care nu este nici fizică şi nici din cauza muncii, ci mai degrabă una mentală: sunteţi apatici, somnul nu este odihnitor şi simţiţi nevoia de a mânca carbohidrați care, la rândul lor, induc somnolență.

Antidotul este expunerea la lumină cât mai mult posibil. Cei care se trezesc cu greu dimineaţa ar trebui să încerce să stea în aer liber la lumină naturală de la primele ore ale zilei, mergând de exemplu pe jos până la servici. Cei care la jumătatea după-amiezii, odată cu sosirea întunericului, simt o senzație de oboseală mai accentuată, trebuie să încerce să întârzie producerea de melatonină expunându-se la lumină artificială, eventual la cea albastră a ecranelor tabletelor și telefoanelor mobile, care în acest caz, sunt foarte utile. De asemenea, este preferabil ca în timpul după-amiezii să nu se consume carbohidraţi, pentru a nu accentua somnolenţa: sunt de preferat proteinele care favorizează vigilenţa. Perturbarea ritmului circadian este una dintre principalele cauze ale asteniei care nu este provocată de alte motive de sănătate, iar răspândirea oboselii în rândul tinerilor este adesea o consecință directă a unui stil de viață neregulat, în care nu se acordă suficientă atenție ciclurilor lumină / întuneric și somn / stare de veghe. Pentru a o combate, este util să dormim într-un mod regulat, încercând să urmăm ritmul luminii soarelui, fără a inversa ziua cu noaptea, să avem o dieta sănătoasă şi adecvată şi să facem exerciţii fizice.

 

RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate