Expoziția Electric Paradisum, la Muzeul de Artă
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, organizează expoziţia Electric Paradisum a artistei Anca Bodea, în prezent lector universitar al departamentului de pictură din cadrul Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca.
Articol editat de cristina.rusu, 18 ianuarie 2017, 06:00
Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 18 ianuarie, ora 18.00, în sălile de expoziţii ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Piaţa Unirii nr. 30.
Paradisul terestru în albastru electric
Cele mai recente lucrări ale Ancăi Bodea sunt redări abstractizate ale naturii, în care formele și culorile se schimbă după bunul plac (regizoral) al artistei.
Verdele natural devine albastru electric, dezordinea stufoasă și hățișurile pădurilor devin semne grafice negre, pictura după model devine licență poetică.
Am revizitat lucrările sale din ultimii zece ani: multe interioare misterioase, paturi cu cearșafuri deranjate, din care tocmai pare că s-a ridicat cineva.
Prezența umană e încă acolo, poate chiar la un centimetru în afara cadrului. A
mbiguitatea imaginii rămâne o discuție deschisă. Interioarele cu fragmente de mobilier, ce par instantanee din camere de hotel italiene, au fost începute cu prilejul bursei de la Accademia di Romania din Roma, unde artista a petrecut doi ani între 2006 și 2008.
Experiența romană și-a pus amprenta asupra picturii sale, iar colțuri de natură paradisiacă apar chiar și acum sub diverse forme. Nostalgia păstrării unei amintiri intacte a acestui loc devine subiect recurent, Roma apărând la intervale de timp diferite în lucrări. Apoi a urmat o etapă în care artista s-a studiat pe sine în autoportrete văzute din diverse unghiuri, în seria de picturi în ulei intitulată Persona.
Albastrul este culoarea ce prevalează în toate seriile de până acum, sub diverse intensități, tușe, tonuri și grosimi de strat.
Albastrul poate fi calm și așezat ca o pătură, transparent și diafan ca apa sau vibrat și electric, aproape incandescent, deși rece.
Misterul aparenței unei culori este dat de mai multe variabile, dincolo de intenția artistului și necesitatea imaginii. El diferă în funcție de suport, de granulația suprafeței, de tipul pensulei sau al instrumentului cu care este aplicat. Albastrul e o cheie de boltă în acest context, el definește seria Paradisul Electric și surprinde, pentru că ne-am aștepta ca rolul principal să îl aibă o culoare caldă.
Genul picturii sale recente se situează la granița dintre figurativ și abstract, pentru că înainte primau forma și modelul, iar acum suprafața în sine e nedelimitată, pictată cu fervoare și atenție și ocupă cea mai mare parte din suprafața pânzei.
Efectul este unul subtil, iar în absența titlurilor, povestea e mai greu de descoperit.
Anca Bodea este una dintre artistele recunoscute de la Cluj-Napoca, o figură aparte, care nu ține neapărat să aparțină unei școli sau unor grupuri, dar care expune constant atât în țară, cât și în străinătate.
Pictează în ulei pe pânză sau carton, temele sunt din imediata ei apropiere – fizică și ideatică, iar discursul este unul serios, aprofundat, bazat pe studiu după natură interioară și exterioară. (Simona Vilău, 2017)
Expoziţia rămâne deschisă publicului până în data de 12 februarie 2017, de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10-17.
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.