Animal de companie: Zgardă sau ham pentru un câine fericit?
Bună ziua şi bun venit la o nouă ediţie a rubricii Animal de companie!
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 ianuarie 2017, 06:00
Pentru azi am pregătit un subiect adresat în special celor cu câini şi anume ce este mai bine pentru plimbări, să scoatem căţelul în zgardă sau în ham?
Zgarda este cea mai comună soluţie şi totodată cea mai comodă. Mai mult decât atât, o întâlnim peste tot ca obiect indispensabil asociat cu câinele. Zgarda o putem lăsa pe acesta tot timpul şi de ea mai putem ataşa şi un medalion cu informaţii utile în caz că se pierde căţelul, iar uneori doar pentru a fi un obiect decorativ simpatic. E bine să știm că sunt mai multe categorii de zgărzi, fie în funcție de material (textil, piele, metal), fie în funcție de mecanism (strangulante și non-strangulante). Astăzi ne referim doar la cele mai comune, adică de tip non-strangulant.
Cu toții înțelegem cum funcționează, odată atașată zgarda, prindem și lesa. În acest punct, legătura noastră cu câinele are loc la nivelul gâtului. Din păcate această zonă este una foarte sensibilă și o putem vătăma ușor fără să ne dăm seama prin aplicarea de presiune constant. Acum… de multe ori ajungem în situația în care câinele trage, fapt care poate declanșa probleme cu tiroida rezultate în urma traumelor la nivelul glandei. Poate chiar cu probleme la nivelul ochilor și urechilor din cauza presiunii constante și prelungite la nivelul gâtului. Iar acest lucru de multe ori ajunge să îl deranjeze atât pe patrupedul nostru, cât și pe noi. Alături de soluțiile ce țin de dresaj și educație, ne mai putem folosi de ceva util – și-anume înlocuirea zgărzii cu un ham.
Hamul este format dintr-un ansamblu de curele, poate fi din diferite materiale și se atașează în jurul câinelui. E bine de știut că, în funcție de zona în care atașăm lesa, există două categorii de hamuri: cu prindere în față sau în spate. Ambele au mai puține riscuri comparativ cu zgarda, însă cea cu prindere în față oferă și mai mult control asupra câinelui.
La prima vedere, hamul poate părea mai complicat de pus și luat de pe câine, comparativ cu o zgardă. Printr-o bună educație și relație cu câinele, montarea unui ham poate fi o activitate plăcută. Recomandarea noastră este să găsiți hamul potrivit pentru câinele vostru, să nu îi fie nici prea strâmt, nici prea larg, să aibă o protecție pentru zonele sensibile de piele cu care intră în contact. Este important să îl introduceți treptat și cu răbdare – prin experiențe cât mai plăcute pentru amândoi. Ca exemplu, puteți recompensa cățelul cu ceva gustos, de fiecare dată când puneți și dați jos hamul.
Și acum dacă revenim la întrebarea de la început, dacă la finalul unei plimbări împreună, sunteți mai mult epuizați fizic și psihic, decât încărcați pozitiv și relaxați – sfatul nostru este cel puțin să încercați hamul și să vedeți ce părere are și cățelul. În final, cel mai important lucru pentru a avea o plimbare reușită, este să vă puteți bucura amândoi de câteva minute împreună.
Săptămânile viitoare vom discuta mai în detaliu despre impactul pe care îl poate avea tipul de lesă sau zgardă. Până atunci vă invităm pe www.radiocluj.ro la rubrica noastră să aflați mai multe despre animalele noastre de companie.
Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.