Magistrații reacționează la modificările legislative propuse de PSD
Magistraţii apreciază că modificările legislative nu ajută justiţia şi lupta anticorupţie.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 19 ianuarie 2017, 10:09
Cele mai multe critici au venit de la Parchetul General şi DNA, iar CSM spune că magistraţii trebuie să fie consultaţi.
Ciprian Sasu a urmărit reacţiile parchetelor:
Parchetul general consideră că proiectele Guvernului grațiază inclusiv uciderea din culpă și evaziunea fiscală. Ministerul public explică și faptul că adoptarea modificărilor propuse Codului Penal și Codului de Procedură Penală ar dezincrimina practic, de două ori, conflictul de interese, iar pragul de 200.000 de lei stabilit pentru prejudiciul în cazul abuzului în serviciu scoate de sub incidența legii o mulțime de infracțiuni care astfel, vor rămâne nepedepsite. De altfel, procurorul general Augustin Lazăr a spus public că dezincriminarea este făcută cu dedicație și că s-a încercat o modificare netransparentă a legii penale fără consultarea magistraților:
Poziția ministerului public este ferm și clar împotriva unor acte de clemență de acest gen, mai ales a unora care sunt lipsite de transparență, care n-au fost discutate public și care trebuie analizate în Consiliul Superior al Magistraturii. (Augustin Lazăr, procurorul general al României)
Și DNA a publicat o primă analiză a modificărilor propuse în ordonanțele de urgență care vizează grațierea și codurile penale. DNA afirmă că limita de 200.000 de mii de lei este stabilită arbitra, existând posibilitatea să fie favorizate anumite persoane. Procurorii anticorupție critică și modificările aduse instituției denunțătorului: vor îngreuna extrem de mult descoperirea faptelor de corupție săvârșite anterior lunii iulie a anului 2016, ceea ce echivalează cu o dezincriminare de facto a acestor fapte, iar CSM consideră că este nevoie de consultarea corpului magistrațior în vederea avizării proiectelor. (Ciprian Sasu, redactor RRA)
Instituţiile din Justiţie au termen până la 23 ianuarie să îşi expună punctele de vedere.
Guvernul intenţionează să ia în discuţie cele două ordonanţe de urgenţă la şedinţa din 25 ianuarie.
Radio România Actualități
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.