Drepturi pentru roboţi
Pe fondul progreselor care se fac în domeniul Inteligenţei Artificiale, Comisia pentru afaceri juridice a UE discută despre posibilitatea ca roboţii să beneficieze de personalitate electronică.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 ianuarie 2017, 15:00
Analogia cu personalitatea juridică atribuită corporaţiilor este însă nefericită, consideră The Guardian, atenţionând că aceasta nu a protejat societatea în general, ci le-a permis proprietarilor companiilor să-şi promoveze interesele – după cum stă mărturie exemplul mişcării Citizens United din SUA, caz în care personalitatea corporatistă a fost folosită ca instrument cu ajutorul căruia companiile au interferat în procesul electoral, pe baza faptului că o corporaţie are acelaşi drept la libertatea de exprimare ca şi o fiinţă biologică umană.
Personalitatea electronică va apăra interesele celor puţini, în detrimentul celor mulţi, crede The Guardian. Imediat ce vor fi publicate regulile privind conceptul de personalitate electronică, creatorii dispozitivelor de Inteligenţă Artificială îşi vor ajusta maşinile pentru a profita cât mai mult de această ocazie – nu pentru că aceşti oameni ar fi răi, ci pentru că asta este logica activităţii comerciale. La fel cum a fost folosită personalitatea corporatistă în scopuri pe care iniţiatorii ei nu şi le-au imaginat, acordarea unor drepturi pentru roboţi va avea consecinţe care nu pot fi prevăzute deplin.
Iată doar două exemple ipotetice: cum am putea refuza unui robot sofisticat dreptul de a participa la procesul decizional în societate, anume prin vot? Şi pe ce bază am putea refuza unei maşini inteligente dreptul de a face parte dintr-un complet de juraţi la un proces?
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.